Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne
Lucian Nicolae Bode
De către: Mitrea Dumitrina,
Deputat AUR, circumscripția nr. 23 Neamț
Antonio Andrușceac,
Deputat AUR, circumscripția nr. 4 Bacău
Data: 10.11.2021
Obiectul întrebării: Clarificări asupra unui caz sesizat și către IPJ Iași
Stimate Domnule Ministru,
În calitate de deputati aleși in Circumscriptia 23 Neamt, respectiv Circumscriptia 4 Bacău, membri ai Comisiei de Muncă și Protecție Socială, dar nu în ultimul rând ca părinți deopotrivă, vă aducem la cunoștință o situație care ne-a fost sesizată de către o mamă disperată, care nu poate avea de mai bine de 7 luni contact cu fetița sa, cu toate că, în urma divorțului pronunțat față de tatăl biologic al fetiței si consemnat prin Convenția nr. 1721/14.02.2020, întocmită şi autentificată de SPN Coste Ştefan & Asociaţii din Mun. Iaşi, 35 jud. Iaşi, mama a primit custodia minorei.
Conform Convenției prin intermediul căreia s-a parafat divorțul și consemnat cu acordul de voință al celor două părți, copilul o urmează pe mamă, oriunde îşi stabileşte aceasta reşedinţa în ţară, fiind necesară doar informarea tatălui (doar pentru deplasarea în străinătate fiind cerută de lege o declaraţie autentificată notarial, prin care tatăl să-şi dea acordul).
Ulterior pronunțării divorțului și în urma încercărarilor repetate ale tatălui fetiței de a împiedica existența raporturilor parentale civilizate și pentru a pune mai presus de orice interesul superior al copilului, mama a făcut toate demersurile (cu un consum de timp destul de consistent, cât și de resurse financiare, asemenea) și a fost încheiat un acord de mediere care prevede drept de vizitare: un week-end în fiecare lună, o vacanţă de 30 de zile în perioada iulie-august a fiecărui an şi, alternativ, sărbătorile de Crăciun şi cele de Paşti, pe care minora să le petreacă cu tatăl. De asemenea, tatăl o poate vizita pe minoră de fiecare dată când se află în actuala localitate de domiciliu a mamei, cu informarea prealabilă a acesteia, cu cel puţin 24 de ore.
Conform, acordului de mediere, tatăl a venit să-și viziteze fiica în data de 18.03.2021, iar în urma discuțiilor purtate , mama a convenit să încheie o declarație semnată de ambii, prin care tatăl se angaja să țină minora la el, în Iași, până pe 10.04.2021, iar la ora 20:00 a acelei zilei să o aducă la domiciliul mamei. La data convenită să aducă acasă minora, tatăl acesteia a ales să-și încalce angajamentul asumat și să o țină pe fetiță în mod abuziv, încălcând astfel convenția de desfacere a căsătoriei, cât si acordul de mediere. Începând acea data, mamei nu i-a mai fost permis să-și vadă fetița, tatăl blocând cvasi-total contactul acesteia cu minora.
Mama s-a văzut pusă în situația de a investi sume considerabile de bani în reprezentarea necesară apărării pozițiilor sale procesuale prin achitarea contravalorii serviciilor avocațiale, demersuri judiciare, în urma cărora s-a încuviințat executarea silită, iar pe 02.09.2021 a mers să ia fetița de la locuința tatălui, împreună cu executorul judecătoresc și un psiholog de la DGASPC; tatăl s-a opus și nu a permis fetiței să vorbească sau să relaționeze cu mama în vreun fel.
Din acel moment, în urma celor trei încercări de punere in aplicare a titlului executoriu, mama fetiței a primit doar răspunsuri evazive, fapt care i-a așternut disperarea pe chip.
Ținând cont de cele mai sus menționate și de faptul că a fost înaintă o sesizare și către IPJ Iași, vă solicit să ne răspundeți la următoarele întrebare, cerere dublată de aceea a necesității dispunerii unui control din partea ministerului pe care il conduceți la instuțiile cu atribuții de serviciu, care țin de suportul care trebuie acordat în vederea soluționării acestui caz
- Care sunt mărurile ce pot fi luate pentru a putea fi pus in aplicare titlul executoriu pentru cazul mai sus menționat?
Nu există răspunsuri