Adresată: Domnului Ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
Adrian-Ioan VEȘTEA
De către: Dumitrina MITREA
Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț
Data: 04.10.2023
Obiectul întrebării: Clarificări asupra situației de la Spitalul Județean Neamț
Stimate Domnule Ministru,
Vă aduc la cunoștință o problemă de importanță majoră ce vizează situația dificilă în care se află Spitalul Județean Neamț. Săptămâna trecută, managerul Spitalului Județean și-a dat demisia, singurul manager care a gestionat optim și real aceasta unitate medicală în ultimii 30 de ani, dar în primul rând, tinând cont de momentul extrem de dificil în care a preluat spitalul, promisiunile neonorate ale Consiliului Județean, pandemia, lipsa de colaborare cu mulți dintre medici, proiectul spitalului nou, care a blocat investițiile în cel care încă funcționează acum, toate au contribuit la situația actuală din spital, care are probleme – greu de tolerat – chiar cu prelungirea autorizației de funcționare, a amânat acreditarea și suferă de sub-finanțare cronică, atât de la Consiliului Județean, cât și datorită modului în care se face decontarea serviciilor pentru a obține banii de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Din 2010 nu avem nici un proiect major finalizat când vine vorba despre reabilitarea unor secții medicale. Promisiuni peste promisiuni, asigurări și s-au făcut proiecte după proiecte, toate abandonate. Specialiștii din Consiliul Județean Neamț, proprietarul spitalului, și-au bătut joc de sănătatea populației din Neamț, fie prin incapacitate profesională, fie prin prea mare obediență față de proiectele fantasmagorice ale decidenților.
Secția Oncologie, una dintre cele mai aglomerate din spital, a fost mutat în luna iunie 2022 în clădirea anumită „Pavilion Medical”. În tot timpul anului 2021, s-au făcut numeroase memorii de către personalul secției Oncologie care menționau faptul că proiectul propus, inclusiv lipsa liftului, nu corespundea standardelor în vigoare la acel moment, cu atât mai puțin în acel moment, acele memorii fiind rămase fără efecte vizibile.
Odată cu redeschiderea spitalului, în 2022, s-a primit ordinul de începere a lucrărilor, iar întreaga secție a fost mutată, în condiții sub optime, dar pe o perioadă limitată, conform celor spuse de reprezentanții Consiliului Județean Neamț și ai companiei Națională de Investiții, în Pavilionul Medical care a devenit și mai aglomerat, dar cadrele medicale și conducerea spitalului au acceptat această situație, considerând că pacienții vor beneficia de condiții mult mai bune la terminarea lucrărilor și situația poate fi un sacrificiu de moment .
La maximum șase săptămâni de la începerea lucrărilor și decopertarea clădirii, constructorul, care nici măcar nu era cel care a câștigat licitația, și-a retras echipa și a oprit lucrul. Practic, clădirea a rămas în aceeași stare de atunci. După nenumărate demersuri făcute, Compania Națională de Investiții a anunțat că a reziliat, în iunie 2023, contractul cu cei care câștigaseră licitația
În ultimii 10 ani, toate proiectele de investiții inițiate de Consiliul Județean Neamț la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au fost ori nefinalizate, ori au avut contractele de finanțare reziliate, astfel:
- Blocul operator unic – clădire Nefromed – nefinalizat din 2013
- Secția Pediatrie – reabilitare – nefinalizată din 2015
- Secția Oncologie – reabilitare – blocat în 2022
- Ambulatoriu Integrat de Specialitate – reabilitare corp C – proiect început în 2022 și blocat în 2023, fără șanse de a fi restartat
- Reabilitare tehnică – secțiile Psihiatrie, SML, Boli infecțioase – trei clădiri pentru care s-a reziliat contractul de finanțare
- Proiecte extindere UPU – s-a reziliat contractul de finanțare
- Proiectul Fluide Medicale – POIM 9.1 – s-a reziliat contractul de finanțare
- Proiect Pavilion Medical – sunt prinse la bugetul județului aproximativ 70 mil. lei, de cel puțin patru ani și nu se face nimic.
Iar toate rezilierile de contracte de finanțare au fost produse și motivate pe fondul timpului scurt care a mai rămas pentru execuția proiectului.
Tinând cont de cele mai sus menționate, va solicit să disuneți o anchetă a corpului de control, iar ulterior să îmi transmiteți raportul acestei anchete, vizând situația de la Spitalul Județean Neamț, deoarece consider această situație ca fiind una de urgență, care incumbă necesitatea de a fi analizată și prezentată la nivelul Guvernului României, ca prioritate zero- Spitalul Județean Neamț fiind un obiectiv strategic pentru oferirea asistenței și/sau tratamentului medical locuitorilor județului și nu numai.
De asemenea, vă solicit să îmi răspundeți și la următoarele întrebări:
- De ce s-a întârziat neașteptat de mult rezolvarea situației de la Spitalul Județean Neamț?
2. Ce măsuri aveți în vedere față de persoanele care se fac responsabile de această situație, care poate limita accesul la tratament medical al locuitorilor județului Neamț și nu numai?
3. Ce măsuri aveți în vedere pentru ca astfel de situații să nu se mai repete?
Nu există răspunsuri