Adresată de către domnul senator: Cristina Dumitrescu
Circumscripția electorală: Nr.24 Iași
Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Şedinţa Senatului din data de: 26 martie 2025
Titlul declaraţiei politice: Ce trebuie să afle CSAT-ul: Românii din Ucraina sunt tot români!
Domnule președinte, stimați colegi,
Reforma învățământului din Ucraina lovește grav în comunitatea de români.
Din 32 de licee cu predare în limba română din regiunea Cernăuți , vor mai rămâne doar patru!
Guvernul de la Kiev își dorește să intre cât mai repede în Uniunea Europeană, dar nu respectă minoritățile din țară. Vorbim despre un atac grav la identitatea unei comunități care a supraviețuit ocupației sovietice, deportărilor și comunismului, dar care astăzi este sacrificată, fără ca nimeni de la București să aibă ceva de obiectat.
Este inacceptabil ce se întâmplă sub ochii noștri!
Unde este Ministerul de Externe? Unde este reacția președintelui interimar Ilie Bolojan sau a Guvernului PSD-PNL-UDMR? Așteaptă aprobarea Bruxelles-ului ca să apere comunitatea românească? Românii care locuiesc în Ucraina sunt parte din sufletul acestei națiuni, iar identitatea lor trebuie protejată!
În viitoarea ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, convocată de președintele interimar Ilie Bolojan, se va discuta despre „Poziționarea României în contextul procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina”, iar Alianța pentru Unirea Românilor solicită luarea în discuție a modului în care autoritățile ucrainene tratează numeroasa comunitate românească din Ucraina, neținând cont de tratatul bilateral sau de reglementările Consiliului Europei, din care Ucraina face parte.
Nu este pentru prima oară când AUR solicită autorităților române să intervină pentru protejarea comunității de români din Ucraina.
Readucem în atenția CSAT măsurile luate de autoritățile ucrainene pentru limitarea drastică a numărului de unități de învățământ în care se învață în limba română, folosirea în manualele școlare a ”limbii moldovenești”, deși s-a promis că va exista doar Limbă română, dar și refuzul recunoașterii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, ca persoană juridică ucraineană, măsuri din care transpare clar intenția autorităților de la Kiev de asimilare a celor circa jumătate de milion de români din Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei, Maramureșul istoric, dar și din restul teritoriului Ucrainei.
Parcursul european al Ucrainei înseamnă inclusiv respectarea drepturilor minorităților, condiție esențială pentru integrarea europeană. România are nevoie de garanții clare că reprezentanții comunității românești își pot păstra limba, credința și identitatea.
AUR solicită ca CSAT să își respecte mandatul constituțional și să trateze cu maximă seriozitate aceste probleme.
Datoria CSAT este să ia în considerare interesul național românesc în contextul „procesului de negociere privind încheierea conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina.
România nu poate rămâne indiferentă atunci când vine vorba despre respectarea drepturilor comunităților românești din afara granițelor!
CSAT-ul trebuie sa aibă o strategie în favoarea cetățenilor români, indiferent unde trăiesc ei.
Comments are closed