Dragoș Coman – Întrebare parlamentară – Anunțul privind organizarea unui interviu pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Psihologie”, din data de 3 februarie 2025, publicat pe pagina instituției (just.ro)

Adresată:

Domnului Radu MARINESCU, Ministru, Ministerul Justiției

De către: Deputat Dragoș-Florin COMAN

Circumscripția electorală: nr. 12 Călărași

Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 30.05.2025

Obiectul întrebării: Anunțul privind organizarea unui interviu pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Psihologie”, din data de 3 februarie 2025, publicat pe pagina instituției (just.ro)

 

Stimate domnule Ministru,

În prezent, în România, nu este reglementată profesia de psiholog, exercitarea ocupației de psiholog, în toate domeniile de activitate, inclusiv în domeniul judiciar, aferentă codului COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) 263411, nefiind condiționată de atestarea de către Colegiul Psihologilor din România. În același timp, prin Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, a fost reglementată în mod expres și limitativ, o profesie distinctă, profesia de psiholog cu drept de liberă practică, precum și înființarea Colegiului Psihologilor din România, organizație profesională a psihologilor cu drept de liberă practică, care poate atesta dreptul de liberă practică doar în câteva specialități profesionale, expres prevăzute de lege, și doar în sectorul privat, forma independentă, potrivit dispozițiilor art. 6, raportate la dispozițiile art. 24 din actul normativ precizat mai sus, cu ocupațiile aferente codurilor COR 263401-263410.

Altfel spus, Colegiul Psihologilor din România nu reprezintă organizația profesională a psihologilor, psihologii având posibilitatea de a se asocia și în alte forme de asociere profesională, ci doar a tuturor psihologilor cu drept de liberă practică, potrivit dispozițiilor art. 23 alin. (3) și (4) din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România. De asemenea, Colegiul Psihologilor din România nu are printre atribuțiile prevăzute în mod expres și limitativ, la art. 24 din actul normativ menționat mai sus, atestarea competențele în domeniul expertizei psihologice sau acordarea titlului de “expert psiholog”, cum a făcut-o deja prin mai multe acte, și nu are atribuția de a gestiona un asa-zis “Registru al experților psihologi”, neputând organiza o formă paralelă de atestare a experților psihologi judiciari, în raport cu Ministerul Justiției, pe care autoritatea statului să o accepte tacit/expres.

Totodată, prin anunțul care formează subiectul prezentei întrebări, Ministerul Justiției condiționează dobândirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Psihologie” de obținerea atestatului de psiholog cu drept de liberă practică, eliberat de către Colegiul Psihologilor din România, respectiv a calității de membru al acestei organizații profesionale, fără atribuții în domeniul expertizei psihologice, dar și de înscrierea în așa-zisul document “Registrul experților psihologi”, pe care Colegiul Psihologilor din România nu îl are printre atribuții, încălcând libertatea psihologilor de a-si alege liber profesia și interzicându-le acestora dreptul la muncă, fapt care contravine dispozițiilor art. 15 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, potrivit căruia orice cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene are garantate libertatea de a-și alege ocupația și dreptul la muncă.

Mai mult, începând cu anul 2005, psihologii din România au realizat expertize psihologice, unele chiar sub titlu de expert psiholog, numiți prin acte ale instanțelor de judecată și altor organe judiciare, care au recunoscut contribuția și utilitatea psihologilor pentru aflarea adevărului în procesul judiciar. De asemenea, începând cu anul 2012, câteva sute de specialiști au fost formați în domeniul expertizei psihologice, fiind recunoscuți și numiți în procesele judiciare civile și penale, inclusiv de către Colegiul Psihologilor din România, pentru efectuarea expertizelor psihologic.

Vă solicit, pe această cale, domnule ministru, să îmi transmiteți răspunsurile la următoarele întrebări:

1. Cine și prin ce act/ordin a stabilit condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru dobândirea calității de expert tehnic judiciar în specializarea „Psihologie”, condiții publicate în anunțul din data de 3 februarie 2025, publicat pe pagina instituției (just.ro)?

2. Care sunt prevederile din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România care reglementează “Registrul experților psihologi” și atribuția Colegiului Psihologilor din România de a gestiona documentul denumit “Registrul experților psihologi”?

3. Prin ce act normativ a fost reglementată profesia de psiholog în România și potrivit cărei prevederi din Legea nr. 213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România, Colegiul Psihologilor din România are dreptul de a atesta și de a reprezenta toți psihologii /persoanele care exercită ocupația de psiholog în România?

4. În ce mod sunt protejate drepturile psihologilor, care au obținut competențele profesionale în domeniul expertizei psihologice și au realizat
expertize psihologice, până la data publicării anunțului din data de 3 februarie 2025?

Solicit răspuns scris.

 

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, atrage atenția asupra faptului că „în ultimele zile, asistăm la o […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă ferm refuzul ministrului de Externe, Emil Hurezeanu, de a […]
Adresată de către: Senator Constantin-Ciprian IACOB                                 Circumscripția electorală: nr.16, Dîmboviţa Grupul Parlamentar: A.U.R. Titlul declarației […]
Adresată: Domnului Tanczos Barna, Ministrul Finanțelor De către domnul: Senator Nicolae VLAHU Circumscripția Electorala: Nr. […]
Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României                 Domnului Sorin-Mihai GRINDEANU, ministru al Transporturilor și […]