Adresată: Domnului Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna
De către: COSMA Dorinel
Circumscripția: nr. 7, Botosani
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Senatului din data de: 09.02.2022
Obiectul interpelării: defrisarea rezervatiei naturale Zamostea
Stimate domnule Ministru, Tanczos Barna,
Pădurea Zamostea – Lunca este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN, adica rezervație naturală de tip forestier, situată în imediata vecinatate a judetului Botosani, pe teritoriul administrativ al comunei Zamostea.
Aria protejată cu o suprafață de peste 107 hectare se află în lunca dreaptă a râului Siret. Rezervația naturală a fost declarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a zone protejate) și reprezintă o zonă de luncă, împădurită cu specii arboricole de stejar (Quercus-robur), carpen (Carpinus-betulus), frasin (Fraxinus), plop tremurător (Populus tremula) în asociere cu arbuști de salbă moale precum voiniceriu pitic păducel sau sânger.
Aici, la Zamostea, Apele Române pregătesc defrișarea unei păduri declarată rezervație naturală, cu scopul de a construi un baraj de acumulare. Se pregateste defrișarea ilegala a unei rezervații naturale protejate, din care Apele Române a început să o transforme într-un lac de acumulare, pe considerente îndoielnice, fără autorizație de mediu, și cu autorizație de construcție emisă în 1989.
Astfel, conform prerogativelor dumneavoastră și în baza atribuțiilor conferinte de funcția pe care o dețineți, vă solicit răspuns la următoarele întrebări:
- A fost actualizata autorizatia de constructie pentru demararea lucrarilor la lacul de acumulare?
- Exista autorizatie de mediu in termen?
- Care sunt beneficiile contructiei unui baraj de acumulare intr-o arie protejata?
Nu există răspunsuri