Adresată: Domnului Adrian-Ionuț CHESNOIU, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
De către Domnul senator: Dorinel COSMA
Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Ședința Senatului din data de: 13.04.2021
Obiectul Interpelării – Situația stocurilor de îngrășămintelor chimice din România.
Invadarea Ucrainei de către Rusia, a adâncit criza energetică la nivelul Uniunii Europene. Prețurile la gaze s-au majorat semnificativ afectând consumatorul industrial și casnic atât la nivelul European, cât și la nivel național. Pe lângă asta, cele două țări aflate în conflict erau unii dintre principalii furnizori de îngrășăminte la nivelul UE, aproximativ 40% din îngrășămintele consumate erau importate din Rusia și Ucraina. Sancțiunile impuse Rusiei de către comunitate europeană, plus stoparea exporturilor de către Ucraina, au afectat stocurile de îngrășăminte ale țărilor membre UE. Prețurile la îngrășăminte sau dublat, chiar triplat în unele țări
Sub aspectul majorării prețurilor la gaze și energie, industria chimică producătoare de îngrășăminte din România a fost și ia afectată. Cel mai mare producător de îngrășăminte chimice pentru agricultura românească, combinatul Azomureș și-a oprit instalațiile de pe platformă din decembrie din cauza majorării prețurilor la energie. Fermierii români de cereale se văd deja expuși riscului unei crize de îngrășământ datorate lipsei de fertilizatori produse de Azomureș și celelalte combinate din țară, producția internă acoperea 75% din cerere. Sub aspectul deficitului de fertilizatori, producția din toamna acesta ar putea fi afectată deoarece fermierii vor administra o cantitate mai mică de îngrășăminte la principalele culturi de bază.
Recoltele mai mici ar reprezenta o veste proastă în plus pentru securitatea alimentară, preţurile ridicate al alimentelor pun deja presiune pe consumatori şi alimentează inflaţia. Creşterea costurilor legate de îngrăşăminte nu va face decât să pună şi mai multă presiune pe accesibilitatea alimentelor în special pentru consumatorii cu venituri mici.
Față de cele prezentate mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
Vor fi afectate recoltele din toamna aceasta din cauza crizei de fertilizatori de pe piața românească?
Pe termen mediu și lung României îi este amenințată securitatea alimentară?
Care sunt stocurile de îngrășăminte în momentul de față din România, și dacă acestea pot acoperi cererea de pe piața internă?
Aveți în plan luare de măsuri de subvenționare a îngrășămintelor chimice pentru fermieri?
Ministerul pe care îl administrați este singura entitate publică care acreditează importurile de îngrășăminte. Astfel aveți în vedere ridicarea sau reducerea accizelor la importurile de îngrășământ?
Nu există răspunsuri