Adresată: Domnului Adrian CÂCIU, Ministrul Finanțelor
De către Domnul senator: Dorinel COSMA
Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani
Grupul Parlamentar: A.U.R.
Ședința Senatului din data de: 08.11.2022
Obiectul Interpelării – Deficitul de încasare la TVA este în creștere
Orizontul este tot mai negru ne spun experții economici, care preconizează o criză economică. Pe lânga criza energetică, care a dus la un lanț de majorări ale prețurilor la energie electrică, la gaze natural și combustibil, ce a avut un impact semnificativ asupra standardelor de viaţă a milioane de români, prin micșorarea puterii de cumpărare a bunurilor de consum. Statul român are probleme în a colecta TVA și a prevenii evaziunea fiscală. Având în vedere ritmul insuficient de creștere a veniturilor la buget în raport cu cheltuielile și opțiunile limitate pe care statul le are la dispoziție pentru a majora încasările fără să afecteze contribuabilii deja afectați de creșterea impozitelor.
Există pontețial de creștere a veniturilor la bugetul de stat prin reducerea decalajului de încasare la TVA. Astfel ar putea încasa venituri suplimentare la bugetul de stat cu miliarde de euro pe an.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde punctual la următoarele întrebări:
- Ce măsuri eficiente are Ministerul de Finanțe pentru a reduce deficitul de încasare cu 5 procente într-un an, precum și implementarea de măsuri necesare pentru creșterea colectării de TVA?
- Care este valoarea de TVA colentat de către Ministerul Finanțelor în anii 2021 și 2022 la nivel național și la nivel local, detaliat pe fiecare județ ?
- Care este procentul privind raportul dintre TVA datorată și neplătită la bugetul de stat, și obligația totală de TVA de plată în 2021-2022 la nivel național?
- Care este valoarea TVA neplătită de către agenții economici, ca urmare a fraudei, evaziunii, falimentului, insolvenței, în anul 2020,2021 și2022, la nivel național și local, detaliat pe fiecare județ? Dar la nivelul județului Botoșani?
Nu există răspunsuri