Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 19 octombrie, dezbaterea cu tema „Viitorul Forței de Muncă în România: între aducerea diasporei înapoi acasă și forța de muncă din străinătate”. În cadrul evenimentului, reprezentanții partidului au abordat alături de reprezentanți ai instituțiilor publice responsabile, ai sindicatelor, ai mediului privat și ai societății civile una dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă România în prezent – gestionarea resursei umane și forței de muncă
George Simion, președintele AUR, a subliniat că, în vizitele sale prin țară, a întâlnit numeroși muncitori din Bangladesh, Nepal, Sri Lanka și alte țări din aceeași regiune, care lucrează în diverse domenii, de la industria ospitalității la fabrici de textile. El a subliniat în cadrul intervenției sale necesitatea de a atrage forța de muncă din diaspora.
“Avem 6 milioane, până la 8 milioane de români, care permanent sau temporar lucrează peste hotare, pe lângă cei 3 milioane de români care sunt în comunitățile istorice din jurul granițelor. Avem 11 milioane de români în afara granițelor și întrebarea noastră și strategia noastră pentru momentul guvernării este de a încerca să îi angrenăm tocmai pe acești oameni în forța de muncă din România”, a declarat George Simion.
Președintele AUR a precizat că „ceea ce prezentăm noi ca soluție în toate județele țării era un pachet adresat românilor din străinătate, pornind de la reducerea taxării muncii pentru salariul minim, pentru primii 5.000 de lei o taxare a muncii cu tot cu CAS și CASS de 25%, (…) pentru că românii noștri din diaspora, și am fost în multe locuri din diaspora, nu muncesc pentru niște salarii extraordinar de mari acolo”.
Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, a subliniat, de asemenea, necesitatea de a atrage forța de muncă din diaspora și a menționat că este nevoie de un mediu mai bun pentru a-i convinge pe românii din străinătate să se întoarcă acasă. Acesta a afirmat că AUR este preocupat în egală măsură de românii din interiorul statului român, din interiorul granițelor românești și de cei din afara granițelor românești.
“Avem nevoie de un mediu mai bun în România, cu taxe previzibile, servicii de sănătate și educație de calitate, și birocrație redusă. Acestea sunt elementele esențiale pentru a face posibilă reîntoarcerea românilor din diaspora, unde trăiesc peste 11 milioane de suflete”, a spus Claudiu Târziu.
Dezbaterea a subliniat preocuparea AUR pentru viitorul forței de muncă din România și necesitatea de a găsi soluții pentru a atrage românii din diaspora înapoi acasă și pentru a gestiona eficient forța de muncă din străinătate.
Întreaga dezbatere poate fi urmărită accesând linkul: https://www.youtube.com/watch?v=vt1Ln_81Haw
Nu există răspunsuri