Darius Pop – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Necesitatea unui Consulat permanent al României la Salzburg.

Către: Ministrului Afacerilor Externe,

           Domnul Bogdan Aurescu

De la: Domnul POP Darius,

 Deputat AUR, circumscripția electorală nr.26, Maramureș

Data: 08.02.2022    

Subiectul întrebării: Necesitatea unui Consulat permanent al României la Salzburg

Stimate Domnule Ministru Bodgan Aurescu

          La începutul anului, în Austria, au fost înregistrați aproximativ 132.000 români, la care se mai adaugă cel puțin 50.000 români care sunt fie muncitori sezonieri, fie români care au renunțat la cetățenia română, din cauza birocrației și a timpului foarte mare de așteptare pentru a li se elibera un act – acest lucru datorindu-se și fluxului mare de români care locuiesc în această țară, comunitatea noastră fiind pe locul 2 ca număr de locuitori, după austrieci, devansând comunitățile turcă și sârbă.

          Cu toate acestea, în Austria, funcționează doar Ambasada de la Viena care are multe lipsuri. În primul rând, programul cu publicul este doar de 6 ore în loc de 8 ore, din care 15 minute este timpul alocat unui cetățean român pentru rezolvarea unei probleme.

          În concluzie, având în vedere că sunt două ghișee, aproximativ 50 de persoane pot să își rezolve într-o zi problemele. Acest aspect este în dezavantajul românilor, deoarece numărul acestora fiind unul foarte mare, ambasada nu reușește, în acest interval orar, să satisfacă toate cererile. Al doilea aspect este închiderea liniei telefonice în cadrul ambasadei pentru efectuarea programărilor, în consecință românii trebuie să facă mai multe drumuri la ambasadă, unul pentru programare și unul pentru a rezolva problemele.

          Există, de asemenea, consulatele onorifice în Austria care sunt doar de decor, nivelul lor de implicare în viața comunității fiind zero, astfel românii de pe teritoriul Austriei trebuie să se deplaseze la Ambasada de la Viena, având de parcurs, nu de puține ori, distanțe foarte mari.

          De aproape 5 ani de zile este dat un Decret Prezidențial nr. 264/28.02.2017 privind înființarea Consulatului permanent al României la Salzburg. De atunci se știu problemele românilor din Austria și, în tot acest timp, numărul românilor a crescut semnificativ, problemele la fel, însă nimeni nu a luat atitudine.

          Înființarea unui Consulat permanent și la Salzburg ar facilita accesul unui număr mult mai mare de cetățeni la serviciile consulare, în special celor care locuiesc în regiunile vestice (Vorarlberg, Tirol, Salzburg).

Având în vedere:

          – numărul foarte mare de cetățeni români care trăiesc în Austria;

          – contextul actual care îngreunează accesul cetățenilor români la serviciile consulare;

          – dreptul cetățenilor la serviciile consulare;

          – întrevederea din octombrie 2021 cu domnul ambasador Emil Hurezeanu și promisiunea acestuia de a ajuta la facilitarea deschiderii Consulatului permanent de la Salzburg.

Vă rog să-mi comunicați:

  1. Care sunt motivele pentru care până astăzi, 08.02.2022, deși au trecut aproape 5 ani de zile de la comunicarea Decretului Prezidențial nr. 264/28.02.2017, nu există nici o informație cum că s-au făcut pașii necesari privind deschiderea Consulatului permanent român la Salzburg, precum nu se știe nici locul unde se va deschide și nici data?

2. Pe ce criterii se vor ocupa posturile aferente din cadrul Consulatului? Doresc să fie făcute publice și transparent concursurile pentru ocuparea posturilor,  deoarece functionari se pot găsi și în rândul comunității române din Austria.

3. Care este strategia Ministerului de Externe pentru a susține românii din Austria în a reuși să fie recunoscuți de către statul austriac?

4. Care sunt motivele pentru care nu există transparență din partea Ambasadei și a Institutului Cultural Român din Viena? Am primit sesizări din partea comunității referitor la faptul că românii nu sunt anunțați de evenimentele care îi privesc, decât după ce acestea au avut loc.

5. Care este strategia pentru implementarea de programe culturale, sociale și sportive pentru copiii și tinerii români?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a adoptat la Congresul Extraordinar desfășurat sâmbătă la Alba Iulia rezoluția prin care s-a decis continuarea și extinderea Caravanei Medicale în 2024, luând măsuri semnificative pentru a acoperi un număr mai mare de zone defavorizate și pentru a facilita accesul la […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își propune să sprijine producătorii autohtoni și afacerile românești prin implementarea unor politici economice care să promoveze dezvoltarea și prosperitatea în interiorul țării. În acest sens, în cadrul Congresului Extraordinar din 2 decembrie desfășurat la Alba Iulia a fost adoptată „Strategia […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]