Darius Pop – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Necesitatea unui Consulat permanent al României la Salzburg.

Către: Ministrului Afacerilor Externe,

           Domnul Bogdan Aurescu

De la: Domnul POP Darius,

 Deputat AUR, circumscripția electorală nr.26, Maramureș

Data: 08.02.2022    

Subiectul întrebării: Necesitatea unui Consulat permanent al României la Salzburg

Stimate Domnule Ministru Bodgan Aurescu

          La începutul anului, în Austria, au fost înregistrați aproximativ 132.000 români, la care se mai adaugă cel puțin 50.000 români care sunt fie muncitori sezonieri, fie români care au renunțat la cetățenia română, din cauza birocrației și a timpului foarte mare de așteptare pentru a li se elibera un act – acest lucru datorindu-se și fluxului mare de români care locuiesc în această țară, comunitatea noastră fiind pe locul 2 ca număr de locuitori, după austrieci, devansând comunitățile turcă și sârbă.

          Cu toate acestea, în Austria, funcționează doar Ambasada de la Viena care are multe lipsuri. În primul rând, programul cu publicul este doar de 6 ore în loc de 8 ore, din care 15 minute este timpul alocat unui cetățean român pentru rezolvarea unei probleme.

          În concluzie, având în vedere că sunt două ghișee, aproximativ 50 de persoane pot să își rezolve într-o zi problemele. Acest aspect este în dezavantajul românilor, deoarece numărul acestora fiind unul foarte mare, ambasada nu reușește, în acest interval orar, să satisfacă toate cererile. Al doilea aspect este închiderea liniei telefonice în cadrul ambasadei pentru efectuarea programărilor, în consecință românii trebuie să facă mai multe drumuri la ambasadă, unul pentru programare și unul pentru a rezolva problemele.

          Există, de asemenea, consulatele onorifice în Austria care sunt doar de decor, nivelul lor de implicare în viața comunității fiind zero, astfel românii de pe teritoriul Austriei trebuie să se deplaseze la Ambasada de la Viena, având de parcurs, nu de puține ori, distanțe foarte mari.

          De aproape 5 ani de zile este dat un Decret Prezidențial nr. 264/28.02.2017 privind înființarea Consulatului permanent al României la Salzburg. De atunci se știu problemele românilor din Austria și, în tot acest timp, numărul românilor a crescut semnificativ, problemele la fel, însă nimeni nu a luat atitudine.

          Înființarea unui Consulat permanent și la Salzburg ar facilita accesul unui număr mult mai mare de cetățeni la serviciile consulare, în special celor care locuiesc în regiunile vestice (Vorarlberg, Tirol, Salzburg).

Având în vedere:

          – numărul foarte mare de cetățeni români care trăiesc în Austria;

          – contextul actual care îngreunează accesul cetățenilor români la serviciile consulare;

          – dreptul cetățenilor la serviciile consulare;

          – întrevederea din octombrie 2021 cu domnul ambasador Emil Hurezeanu și promisiunea acestuia de a ajuta la facilitarea deschiderii Consulatului permanent de la Salzburg.

Vă rog să-mi comunicați:

  1. Care sunt motivele pentru care până astăzi, 08.02.2022, deși au trecut aproape 5 ani de zile de la comunicarea Decretului Prezidențial nr. 264/28.02.2017, nu există nici o informație cum că s-au făcut pașii necesari privind deschiderea Consulatului permanent român la Salzburg, precum nu se știe nici locul unde se va deschide și nici data?

2. Pe ce criterii se vor ocupa posturile aferente din cadrul Consulatului? Doresc să fie făcute publice și transparent concursurile pentru ocuparea posturilor,  deoarece functionari se pot găsi și în rândul comunității române din Austria.

3. Care este strategia Ministerului de Externe pentru a susține românii din Austria în a reuși să fie recunoscuți de către statul austriac?

4. Care sunt motivele pentru care nu există transparență din partea Ambasadei și a Institutului Cultural Român din Viena? Am primit sesizări din partea comunității referitor la faptul că românii nu sunt anunțați de evenimentele care îi privesc, decât după ce acestea au avut loc.

5. Care este strategia pentru implementarea de programe culturale, sociale și sportive pentru copiii și tinerii români?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 alin din Constituția României, republicată, respectiv cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru completarea […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR           În conformitate cu prevederile art. 74 alin din Constituția României, republicată, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor” spre dezbatere și adoptare. De asemenea, adresăm rugămintea de a […]
Telenovela falimentului Euroins a ajuns într-un moment final. Tribunalul București a declarat falimentul Euroins ca urmare a solicitării Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În acest moment, peste 2,7 milioane de români care au polițe de asigurare la Euroins sunt în situația în care trebuie să achiziționeze […]
Adresată:  Domnului Árpád ANTAL, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna. De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/06/2023 Obiectul întrebării: Restaurarea necropolei internaționale […]
Adresată: Domnului CSEKE Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 31/05/2023 Obiectul interpelării: Hotărârea de Guvern pentru accelerarea reabilitării Palatului Justiției din […]
Adresată:   Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României Domnului Florin Spătaru, Ministrul Economiei Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice De către: Senator Adrian Costea Grupul Parlamentar AUR Şedinţa Senatului din: 7 iunie 2023 Obiectul întrebări: Invocarea lipsei fondurilor pentru salarizarea decentă a profesorilor Stimate domnule prim-ministru, Stimați domni […]