Darius Pop – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Necesitatea unui Consulat permanent al României la Salzburg.

Către: Ministrului Afacerilor Externe,

           Domnul Bogdan Aurescu

De la: Domnul POP Darius,

 Deputat AUR, circumscripția electorală nr.26, Maramureș

Data: 08.02.2022    

Subiectul întrebării: Necesitatea unui Consulat permanent al României la Salzburg

Stimate Domnule Ministru Bodgan Aurescu

          La începutul anului, în Austria, au fost înregistrați aproximativ 132.000 români, la care se mai adaugă cel puțin 50.000 români care sunt fie muncitori sezonieri, fie români care au renunțat la cetățenia română, din cauza birocrației și a timpului foarte mare de așteptare pentru a li se elibera un act – acest lucru datorindu-se și fluxului mare de români care locuiesc în această țară, comunitatea noastră fiind pe locul 2 ca număr de locuitori, după austrieci, devansând comunitățile turcă și sârbă.

          Cu toate acestea, în Austria, funcționează doar Ambasada de la Viena care are multe lipsuri. În primul rând, programul cu publicul este doar de 6 ore în loc de 8 ore, din care 15 minute este timpul alocat unui cetățean român pentru rezolvarea unei probleme.

          În concluzie, având în vedere că sunt două ghișee, aproximativ 50 de persoane pot să își rezolve într-o zi problemele. Acest aspect este în dezavantajul românilor, deoarece numărul acestora fiind unul foarte mare, ambasada nu reușește, în acest interval orar, să satisfacă toate cererile. Al doilea aspect este închiderea liniei telefonice în cadrul ambasadei pentru efectuarea programărilor, în consecință românii trebuie să facă mai multe drumuri la ambasadă, unul pentru programare și unul pentru a rezolva problemele.

          Există, de asemenea, consulatele onorifice în Austria care sunt doar de decor, nivelul lor de implicare în viața comunității fiind zero, astfel românii de pe teritoriul Austriei trebuie să se deplaseze la Ambasada de la Viena, având de parcurs, nu de puține ori, distanțe foarte mari.

          De aproape 5 ani de zile este dat un Decret Prezidențial nr. 264/28.02.2017 privind înființarea Consulatului permanent al României la Salzburg. De atunci se știu problemele românilor din Austria și, în tot acest timp, numărul românilor a crescut semnificativ, problemele la fel, însă nimeni nu a luat atitudine.

          Înființarea unui Consulat permanent și la Salzburg ar facilita accesul unui număr mult mai mare de cetățeni la serviciile consulare, în special celor care locuiesc în regiunile vestice (Vorarlberg, Tirol, Salzburg).

Având în vedere:

          – numărul foarte mare de cetățeni români care trăiesc în Austria;

          – contextul actual care îngreunează accesul cetățenilor români la serviciile consulare;

          – dreptul cetățenilor la serviciile consulare;

          – întrevederea din octombrie 2021 cu domnul ambasador Emil Hurezeanu și promisiunea acestuia de a ajuta la facilitarea deschiderii Consulatului permanent de la Salzburg.

Vă rog să-mi comunicați:

  1. Care sunt motivele pentru care până astăzi, 08.02.2022, deși au trecut aproape 5 ani de zile de la comunicarea Decretului Prezidențial nr. 264/28.02.2017, nu există nici o informație cum că s-au făcut pașii necesari privind deschiderea Consulatului permanent român la Salzburg, precum nu se știe nici locul unde se va deschide și nici data?

2. Pe ce criterii se vor ocupa posturile aferente din cadrul Consulatului? Doresc să fie făcute publice și transparent concursurile pentru ocuparea posturilor,  deoarece functionari se pot găsi și în rândul comunității române din Austria.

3. Care este strategia Ministerului de Externe pentru a susține românii din Austria în a reuși să fie recunoscuți de către statul austriac?

4. Care sunt motivele pentru care nu există transparență din partea Ambasadei și a Institutului Cultural Român din Viena? Am primit sesizări din partea comunității referitor la faptul că românii nu sunt anunțați de evenimentele care îi privesc, decât după ce acestea au avut loc.

5. Care este strategia pentru implementarea de programe culturale, sociale și sportive pentru copiii și tinerii români?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]