ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL
Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar vrea, dar acești oameni nu sunt încurajați de către autorități!
Astăzi, când vă citesc această declarație politică, avem aproximativ 7,7 milioane de persoane inactive în câmpul muncii, iar aici intră copiii, studenții, pensionarii și persoanele cu vârste între 17 și 65 de ani care nici nu învață, nici nu muncesc. În plus, în ultimii doi ani, numărul persoanelor inactive a crescut cu aproximativ 400.000 și, prin urmare, România se află, la acest capitol, pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Italia.
De asemenea, este foarte îngrijorător și faptul că, din acest total de aproape 8 milioane de cetățeni inactivi, 1,4 milioane nu muncesc, deși ar putea s-o facă! Astfel că România a ajuns să înregistreze o a treia cea mai scăzută rată de ocupare a forței de muncă din Uniunea Europeană, cu 67,1%, în condițiile în care în Europa este de 73,1%!
Stimați colegi! Pe lângă faptul că țara noastră nu are o infrastructură pentru mobilitate profesională, duce o lipsă acută de forță de muncă – avem zone sărace și de inactivitate profesională care, de obicei, se află în zonele dezavantajate economic. Românul nu are loc de muncă în proximitate și trebuie să ajungă la oraș, iar pentru asta are nevoie de timp și de investiții în plus pentru a călători, ca să nu mai amintesc că infrastructura la noi este destul de proastă.
Și mai există un aspect de luat în considerare! În România există de mulți ani un trend în rândul absolvenților de liceu care fug de școlile de meserii. O școală de meserii îți asigură un loc de muncă. De instalatori, de electricieni mecanici vom avea mereu nevoie! În România, însă, multora se pare că le este rușine să urmeze astfel de studii! Oamenii ar trebui să înțeleagă că un muncitor bun este la fel de bine valorizat precum un arhitect sau un inginer!
Desigur, ar fi și soluții pentru această situație, dar în România Educată a președintelui turist și a Ligiei Deca, cel mai slab ministru al educației postdecembrist, nu e nevoie prea mare de sprijinirea învățământului dual, ca să vă ofer un singur exemplu!
Alianța pentru Unirea Românilor, din 2024, va începe un program amplu de revalorivicare a învățământului românesc pentru că munca este brățară de aur!
Nu există răspunsuri