Darius Pop – declarație politică – Necesitatea unui consulat permanent la Salzburg.

NECESITATEA UNUI CONSULAT PERMANENT LA SALZBURG

Stimate domnule președinte,

Dragi și distinși colegi,

Vă rog din suflet, în numele tuturor românilor din Austria, ca această intervenție politică să fie luată în considerare, deoarece implică o problemă la nivelul întregii comunități de români din diaspora și nu doresc să rămână doar o simplă formalitate, o declarație politică.

          Astăzi doresc să aduc în atenția dumneavoastră o problemă importantă care vizează în mod direct comunitatea românilor din Austria, batjocorirea și ignorarea lor de către autorități. La începutul anului, în Austria, au fost înregistrați aproximativ 132.000 români, la care se mai adaugă cel puțin 50.000 români care sunt fie muncitori sezonieri, fie români care au renunțat la cetățenia română, din cauza birocrației și a timpului foarte mare de așteptare pentru a li se elibera un act. Astfel, în Austria, românii se situează pe locul 2 ca număr de locuitori, după austrieci, devansând turcii și sârbii.

Cu toate acestea, în Austria funcționează doar Ambasada de la Viena, care are multe lipsuri. În primul rând, programul cu publicul este doar de 6 ore în loc de 8 ore, iar 15 minute este timpul alocat unui cetățean român pentru rezolvarea unei probleme. În concluzie, având în vedere că sunt două ghișee, aproximativ 50 de persoane pot să își rezolve într-o zi problemele. Acest aspect este în dezavantajul românilor, deoarece numărul acestora fiind unul foarte mare, ambasada nu reușește în acest interval orar să satisfacă toate cererile. Al doilea aspect este închiderea liniei telefonice în cadrul ambasadei pentru efectuarea programărilor, în consecință românii trebuie să facă mai multe drumuri la ambasadă, unul pentru programare și multe altele pentru a-și rezolva problemele.

       Există, de asemenea, consulatele onorifice în Austria care sunt doar de decor, nivelul lor de implicare în viața comunității fiind zero, astfel românii de pe teritoriul Austriei trebuie să se deplaseze de fiecare dată la Ambasada de la Viena, pierzând mult timp datorită distanței.

       Vă aduc la cunoștință, că de aproape 5 ani de zile este dat Decretul Prezidențial cu nr. 264/28.02.2017 privind înființarea Consulatului permanent al României la Salzburg. De atunci se știu problemele românilor din Austria și în tot acest timp numărul românilor a crescut semnificativ, problemele la fel, însă nimeni nu a luat atitudine. Înființarea unui Consulat permanent și la Salzburg ar facilita accesul unui număr mult mai mare de cetățeni la serviciile consulare, în special celor care locuiesc în regiunile vestice (Vorarlberg, Tirol, Salzburg).

          În luna Octombrie 2021 am avut eu, personal, o întrevedere cu domnul ambasador Emil Hurezeanu tocmai pentru această problemă. Acesta mi-a promis că va ajuta la facilitarea deschiderii Consulatului permanent de la Salzburg, însă, deși au trecut 4 luni de la întâlnirea noastră, situația este acceași, nimeni nu spune nimic despre deschiderea Consulatului. Vă atrag atenția, că numărul cetățenilor români care trăiesc în Austria este foarte mare, iar aceștia au dreptul la servicii consulare. Sunt cetățeni români care sporesc economia României prin banii care îi investesc în țară.

Așadar, domnilor guvernanți, care sunt motivele pentru care până astăzi, deși au trecut aproape 5 ani de zile de la comunicarea Decretului Prezidențial nr. 264/28.02.2017, nu există nici o informație cum că s-au făcut pașii necesari privind deschiderea Consulatului permanent român la Salzburg, precum nu se știe nici locul unde se va deschide și nici data? Care este strategia Ministerului de Externe pentru a susține românii din Austria în  a reuși să fie recunoscuți de către statul austriac? Care sunt motivele pentru care nu există transparență din partea Ambasadei și a Institutului Cultural Român din Viena? Am primit sesizări din partea comunității referitor la faptul că românii nu sunt anunțați de evenimentele care îi privesc, decât după ce acestea au avut loc, să fie din cauza faptului că așa se spală banii, dragi guvernanți?

Luați în considerare și nu uitați, că românii din diaspora tot români sunt! Au plecat din cauza traiului mizer pe care voi l-ați oferit de când guvernați. Este inadmisibil să îți tratezi cetățenii cu atâta indiferență cum faceți voi! Dacă ați schimba fotoliile confortabile din Parlament cu traiul românilor din diaspora și piedicile întâmpinate de aceștia din cauza funcționării deficitare a Ambasadei și lipsa unui Consulat permanent, cu siguranță v-ar pieri zâmbetul și probabil în loc să furați în continuare, ați crea condiții și pentru acești cetățeni uitați de propria lor țară!

Vă cer eu, împreună cu toți frații noștri români din Austria, să luați atitudine și să demarați procedurile pentru înființarea Consulatului permanent de la Salzburg, în cel mai scurt timp posibil!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Europarlamentarul Claudiu Târziu, liderul grupului AUR din Parlamentul European și Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor vizitează în cursul acestei săptămâni mai multe județe din sudul țării afectate de seceta severă din acest an și de pesta micilor rumegătoare. Scopul turneului este […]
Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]