Darius Pop – declarație politică – Necesitatea unui consulat permanent la Salzburg.

NECESITATEA UNUI CONSULAT PERMANENT LA SALZBURG

Stimate domnule președinte,

Dragi și distinși colegi,

Vă rog din suflet, în numele tuturor românilor din Austria, ca această intervenție politică să fie luată în considerare, deoarece implică o problemă la nivelul întregii comunități de români din diaspora și nu doresc să rămână doar o simplă formalitate, o declarație politică.

          Astăzi doresc să aduc în atenția dumneavoastră o problemă importantă care vizează în mod direct comunitatea românilor din Austria, batjocorirea și ignorarea lor de către autorități. La începutul anului, în Austria, au fost înregistrați aproximativ 132.000 români, la care se mai adaugă cel puțin 50.000 români care sunt fie muncitori sezonieri, fie români care au renunțat la cetățenia română, din cauza birocrației și a timpului foarte mare de așteptare pentru a li se elibera un act. Astfel, în Austria, românii se situează pe locul 2 ca număr de locuitori, după austrieci, devansând turcii și sârbii.

Cu toate acestea, în Austria funcționează doar Ambasada de la Viena, care are multe lipsuri. În primul rând, programul cu publicul este doar de 6 ore în loc de 8 ore, iar 15 minute este timpul alocat unui cetățean român pentru rezolvarea unei probleme. În concluzie, având în vedere că sunt două ghișee, aproximativ 50 de persoane pot să își rezolve într-o zi problemele. Acest aspect este în dezavantajul românilor, deoarece numărul acestora fiind unul foarte mare, ambasada nu reușește în acest interval orar să satisfacă toate cererile. Al doilea aspect este închiderea liniei telefonice în cadrul ambasadei pentru efectuarea programărilor, în consecință românii trebuie să facă mai multe drumuri la ambasadă, unul pentru programare și multe altele pentru a-și rezolva problemele.

       Există, de asemenea, consulatele onorifice în Austria care sunt doar de decor, nivelul lor de implicare în viața comunității fiind zero, astfel românii de pe teritoriul Austriei trebuie să se deplaseze de fiecare dată la Ambasada de la Viena, pierzând mult timp datorită distanței.

       Vă aduc la cunoștință, că de aproape 5 ani de zile este dat Decretul Prezidențial cu nr. 264/28.02.2017 privind înființarea Consulatului permanent al României la Salzburg. De atunci se știu problemele românilor din Austria și în tot acest timp numărul românilor a crescut semnificativ, problemele la fel, însă nimeni nu a luat atitudine. Înființarea unui Consulat permanent și la Salzburg ar facilita accesul unui număr mult mai mare de cetățeni la serviciile consulare, în special celor care locuiesc în regiunile vestice (Vorarlberg, Tirol, Salzburg).

          În luna Octombrie 2021 am avut eu, personal, o întrevedere cu domnul ambasador Emil Hurezeanu tocmai pentru această problemă. Acesta mi-a promis că va ajuta la facilitarea deschiderii Consulatului permanent de la Salzburg, însă, deși au trecut 4 luni de la întâlnirea noastră, situația este acceași, nimeni nu spune nimic despre deschiderea Consulatului. Vă atrag atenția, că numărul cetățenilor români care trăiesc în Austria este foarte mare, iar aceștia au dreptul la servicii consulare. Sunt cetățeni români care sporesc economia României prin banii care îi investesc în țară.

Așadar, domnilor guvernanți, care sunt motivele pentru care până astăzi, deși au trecut aproape 5 ani de zile de la comunicarea Decretului Prezidențial nr. 264/28.02.2017, nu există nici o informație cum că s-au făcut pașii necesari privind deschiderea Consulatului permanent român la Salzburg, precum nu se știe nici locul unde se va deschide și nici data? Care este strategia Ministerului de Externe pentru a susține românii din Austria în  a reuși să fie recunoscuți de către statul austriac? Care sunt motivele pentru care nu există transparență din partea Ambasadei și a Institutului Cultural Român din Viena? Am primit sesizări din partea comunității referitor la faptul că românii nu sunt anunțați de evenimentele care îi privesc, decât după ce acestea au avut loc, să fie din cauza faptului că așa se spală banii, dragi guvernanți?

Luați în considerare și nu uitați, că românii din diaspora tot români sunt! Au plecat din cauza traiului mizer pe care voi l-ați oferit de când guvernați. Este inadmisibil să îți tratezi cetățenii cu atâta indiferență cum faceți voi! Dacă ați schimba fotoliile confortabile din Parlament cu traiul românilor din diaspora și piedicile întâmpinate de aceștia din cauza funcționării deficitare a Ambasadei și lipsa unui Consulat permanent, cu siguranță v-ar pieri zâmbetul și probabil în loc să furați în continuare, ați crea condiții și pentru acești cetățeni uitați de propria lor țară!

Vă cer eu, împreună cu toți frații noștri români din Austria, să luați atitudine și să demarați procedurile pentru înființarea Consulatului permanent de la Salzburg, în cel mai scurt timp posibil!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]