Programul politic al partidului AUR are în vedere soluții care să responsabilizeze individul, să îi confere libertate de acțiune si să creeze cadrul necesar pentru ca inițiativa individuală să ocupe locul principal în mecanica socio-economică a pieței libere, principal factor de acumulare al bunăstării.
În acest cadru, moralitatea actului economic devine, însă, primordială. Divorțul dintre spațiul politic și morală, pe de o parte și dintre spațiul economic și aceeași morală, pe de alta, cred că reprezintă inamicul public nr.1 al AUR. Și nu numai!
Reamintesc faptul că, în testamentul său politic, Corneliu Coposu sublinia cu o acuratețe etică, pe care nici un alt politician de la el încoace nu și-a mai asumat-o, că ”politica este o activitate morală şi ea nu poate fi delimitată de etică şi de onestitate”.
Și, marele senior a explicat mai departe că a preţuit întotdeauna oamenii cinstiţi şi loiali şi că a a avut o strângere de inimă atunci când prin forţa împrejurărilor a fost obligat să lucreze sau numai să fie în preajma lichelelor şi a oamenilor fără caracter.
„I-am detestat pe cei care negociază principiile, deoarece cred că nu este îngăduit să faci compromisuri care schimbă esenţa obiectivelor pentru care militezi”, concluziona magistral sacerdotul conservatorismului românesc.
În esență, tot Seniorul a rezumat aceste superbe gânduri, care i-au călăuzit întreaga carieră politică, prin formularea care a devenit deja celebră : ”Negociem orice, dar nu negociem principii!”.
Patriotismul duce cu gândul la iubire devotată de patrie, la mândrie și la loialitate fată de ea, la apărarea țării. Sentimentul de patriotism este similar cu cel de iubire de familie. Ocrotirea, afectiunea, bucuria și pacea sufletească sunt devotate acestui sentiment profund și înălțător.
Patriotismul poate lua multe forme explicite în viața de zi cu zi, avand temelii programatice. Îl promovăm în armată, în diplomație, în învățământ, în viața comunităților, în economie și finanțe, în domeniul ocrotirii familiei naturale și al inocenței copiilor, în afaceri, în cultură, în sport. De fapt, îl promovăm și îl aplaudăm peste tot.
Patriotismul admiră și înțelege bunele dar mai ales mai puțin bunele patriei. De aceea, el conștientizează ce anume trebuie să îmbunătățească în corpul patriei și în ființa poporului român, ce anume merită să cultive, ce anume să aplaude dar și ce anume să elimine și ce să îndepărteze cu brutalitate. Recunoaște atât calitățile, cât și defectele.
Patriotismul este, așadar, lucid și smerit, competent, moral, atent la realitate, natural, firesc.
Nicidecum idolatru, îngâmfat, atoritarist, suficient, isteric.
Nu există răspunsuri