Noua lege a sistemului public de pensii – o manevră electorală
Adoptarea în procedură de urgență a Legii privind sistemul public de pensii prin care Guvernul anunță reforme substanțiale în domeniu și mărirea cuantumului acestora nu este decât un spectacol ieftin și cinic, inițiat doar în scop electoral. Măririle cu care se laudă Guvernul nici măcar nu sunt spectaculoase, ci reprezintă doar o amăgirea unor oameni care, în mod tragic, abia își duc traiul de azi pe mâine sub povara inflației, a prețurilor mari la alimente, medicamente și facturi. 13.8 % mărire de la 1 ianuarie 2024 pentru cineva care are o pensie de sub 2000 de lei este efectiv o bătaie de joc. În schimb, pentru cei cu pensii speciale, despre care știm în ce cuantum sunt, este cu adevărat o creștere substanțială.
Cât despre mărirea cu 40% de la 1 septembrie 2024 ca urmare a recalculării lor Guvernul nu ne-a comunicat două aspecte primordiale: în primul rând, din ce surse bugetare se vor face aceste măriri? … și… în al doilea rând, s-a luat în calcul cât timp va dura recalcularea celor 4.800.000 de dosare? Evident că nu și evident nu ne imaginăm că din luna septembrie a anului viitor toate cele aproape 5 milioane de pensii vor intra în plată mărite. Iată așadar unde este cinismul și minciuna. Spui oamenilor că le mărești pensiile când știi exact că nu ai nici resurse financiare și nici logistică pentru a o implementa.
În cadrul dezbaterilor AUR a cerut ca această creștere să fie în cuantum fix pentru că noi ne-am dorit ca această lege să fie într-adevăr un ajutor pentru cei defavorizați și nu doar un nou prilej de a suplimenta pensiile speciale care oricum sunt mari. De altfel, Alianța pentru Unirea Românilor a avut mai multe amendamente prin care s-a vizat și eliminarea unor discriminări și nedreptăți din lege: includerea la categoria locuri de muncă în condiții speciale și a personalului care ocupă posturi cheie în producerea energiei electrice pe bază de cărbune, vârsta de pensionare a femeilor să fie la 63 de ani, completarea tabelului aferent stagiului de cotizare realizat în condiții deosebite cu perioada cuprinsă între 21 de ani și 30 de ani, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 4 luni pentru fiecare an.
Amendamentele AUR nu au trecut de votul deputaților, iar noua lege nu este nici pe departe acel act normativ care să elimine inechitățile din sistem, ci le adâncește, iar decalajul dintre pensiile mici, muncite din greu și cele speciale, nesimțit de mari, va rămâne. Iată cum o lege care ar fi trebuit să aducă puțină speranță pensionarilor din categoriile cu venituri reduse devine de fapt o lege care ignoră principiul dreptății sociale și nu este nici mai mult nici mai puțin decât o manevră electorală, fără fundament bugetar.
Nu există răspunsuri