Adresată:
Domnului Cătălin Marian PREDOIU, Ministrul Afacerilor Interne
De către: Deputat Daniel-Cătălin CIORNEI
Circumscripția electorală: nr. 26 Maramureș
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 08.04.2025
Obiectul întrebării: Investigarea faptelor ilegale din activitatea DGPCI, SRPCIV București si SRPCIV Ilfov în perioada 2023-17.03.2025
Stimate domnule Ministru,
În calitate de deputat și reprezentant al cetățenilor, vă adresez prezenta interpelare referitoare la măsurile întreprinse de Ministerul Afacerilor Interne în urma sesizărilor privind investigarea faptelor ilegale din activitatea SRPCIV București în perioada 2023 – 17.03.2025.
În această perioadă s-au constatat mari deficiențe comise în mod voit și prin invocarea unor motive neîntemeiate și puerile în programarea și examinarea candidaților pentru obținerea permisului de conducere pentru categoriile AM, A1, A2, A.
Astfel, unei societăți comerciale, respectiv SC AUTOSPORT DRIVE COMPANY (nr. Reg. Com. J40/13894/2021, CUI 44730945), i-a fost încălcat în mod sistematic și repetat dreptul de a organiza examene moto în poligonul aflat în folosința acesteia, situat în Mun. București, str. Drumul Gura Badicului, Sector 3. Aceasta, deși poligonul corespunde tuturor condițiilor prevăzute în art. 14 alin. 6 din OMAI 268/2010, completat prin OMAI 82/2013 – act normativ care reglementează activitatea de programare și examinare a candidaților pentru obținerea permisului de conducere.
Mai mult, s-a invocat în mod eronat Ordinul Ministrului Transporturilor, OMT 733/2013, care reglementează doar activitatea de pregătire a cursanților școlilor de șoferi, fără a avea vreo legătură juridică cu activitatea de examinare a candidaților. Precizăm că aceste două acte normative sunt emise de instituții diferite și nu se suprapun din punct de vedere legislativ.
Menționăm că poligonul utilizat de această școală respectă toate normele în vigoare, fapt confirmat și de utilizarea acestuia pentru activitatea de pregătire din cadrul DGPMB.
Cu toate acestea, factorii de decizie din DGPCI, SRPCIV București și SRPCIV Ilfov au ignorat prevederile OMAI 268/2010, programând examenele moto ale candidaților în mod arbitrar, în locații care nu corespund cerințelor legale și administrative, așa cum se arată în anexa transmisă.
Această situație a dus la crearea unui climat economic și concurențial incorect și ilegal. Societățile comerciale selectate pentru organizarea examenelor au perceput diverse sume de bani pentru a primi candidați de la alte școli, cărora li s-a refuzat dreptul de a susține examenul în poligoanele unde s-au pregătit.
Menționăm că în aceeași situație se află și alte școli de conducători auto, precum SC AUTOCOLT DRIVE SRL, cărora li s-a refuzat, de asemenea, dreptul legal de a organiza examene pentru propriii elevi, deși îndeplinesc toate condițiile necesare.
Un alt aspect problematic este programarea candidaților pentru categoriile C, CE, D, care s-ar putea desfășura într-un mod mai eficient, în aceeași zi a săptămânii. Cu toate acestea, se preferă menținerea unui haos organizatoric, fără un motiv justificat.
Un aspect deosebit de grav care afectează siguranța rutieră este angajarea unor persoane din viața civilă ca examinatori auto-moto, fără criterii clare de competență. În prezent, condițiile minime pentru a deveni examinator auto-moto sunt:
– Vârsta de 23 de ani
– O vechime de doar 2 ani în deținerea permisului de conducere categoria B
Acești candidați sunt transformați în examinatori auto-moto după un examen netransparent, urmat de un curs de pregătire de doar două săptămâni. Mai mult, dacă aceștia urmează cursurile unei școli de șoferi pentru alte categorii (A, C, CE, D) și promovează un examen “prietenos”, după un nou curs de două săptămâni, dobândesc competențe de examinator și pentru aceste categorii, deși nu au experiență reală.
În comparație, pentru a deveni instructor auto, este necesară:
– Vârsta minimă de 25 de ani
– O vechime de minimum 5 ani pentru fiecare categorie de permis de conducere
În trecut, pentru a deveni examinator, era obligatorie o vechime de minimum 10 ani ca ofițer de Poliție Rutieră.
Dorim să știm în ce mod considerați că aceste noi criterii de experiență și competență au contribuit la creșterea siguranței rutiere și ce măsuri veți lua pentru remedierea acestei situații.
Întrebări adresate:
1. Ce măsuri concrete intenționați să luați pentru respectarea articolului 14 alin. 6 din OMAI 268/2010, completat prin OMAI 82/2013?
2. Ce măsuri intenționați să luați pentru eficientizarea programării și examinării candidaților la examen?
3. Ce măsuri intenționați să luați pentru schimbarea criteriilor de experiență și competență a examinatorilor auto-moto?
4. Ce măsuri intenționați să luați pentru organizarea și desfășurarea corectă a examenelor auto-moto?
5. Ce măsuri intenționați să luați pentru creșterea siguranței rutiere?
6. Ce măsuri intenționați să luați astfel încât fiecare funcționar dintr-o poziție de conducere în cadrul DGPCI să nu își mai aloce dreptul de a considera serviciul pe care îl conduce ca fiind un SRL personal, luând decizii în mod arbitrar, fără respectarea legii și fără consultarea societății civile?
Vă solicit un răspuns detaliat în scris și aștept o clarificare publică a acestui incident.
Comments are closed