Adresată:
Domnului Radu MARINESCU, Ministrul Justiției
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 42 București
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 16.04.2025
Obiectul întrebării: Valoarea totală a prejudiciilor din dosarele închise de DNA după decizia Înaltei Curți privind prescripția faptelor
Stimate domnule Ministru,
25 octombrie 2022 a fost una dintre cele mai nefaste zile din istoria recentă a Justiției din România – miile de persoane cercetate sau judecate pentru diferite infracțiuni– vinovate sau nu – de la suspecți de infracțiuni de drept comun – precum furt sau tâlhărie – dar și „gulere albe” acuzate de corupție ori interlopi implicați în dosare de crimă organizată, practic, au scăpat: decizia 67 din 25 octombrie 2022 a ICCJ a stabilit că regulile privind prescripția – adică data după care o faptă nu mai poate fi sancționată penal – se aplică retroactiv, conform unui principiu consacrat în Dreptul Penal – legea cea mai favorabilă.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi comunicați următoarele:
1. Care este numărul de dosare care au fost clasate de procurori după prescripție, strict în baza Deciziei 67, începând din 2022 până în prezent, defalcat, pentru fiecare an în parte?
2. Care este numărul de suspecți ce nu au mai ajuns în fața unui judecător care să stabilească dacă sunt vinovați de faptele de luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu etc. de care erau suspectați, strict în baza Deciziei 67, începând din 2022 până în prezent, defalcat, pentru fiecare an în parte?
3. În câte dosare DNA, aflate pe rolul instanțelor, s-a dispus de către judecător încetarea procesului penal, începând din 2022 până în prezent, defalcat, pentru fiecare an în parte?
4. Care este valoarea totală a prejudiciilor din dosarele închise de DNA după decizia Înaltei Curți privind prescripția faptelor?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed