Adresată:
Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale,
Domnului Eleodor PÎRVU, Inspector general, Inspectoratul General pentru Imigrări
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 27.03.2025
Obiectul întrebării: Situația muncitorilor străni din România
Stimată doamnă ministru,
Domnule Inspector general,
În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 37, din 16 ianuarie 2025, a fost publicată Hotărârea nr. 10/2025 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă în anul 2025, 100.000 de oameni vor invada piața muncii din România, creând noi și majore dezechilibre.
Decizia a fost luată ca urmare a deficitului de forță de muncă semnalat de angajatori în dialogul cu instituțiile guvernamentale, precum și a numărului mare de cereri de eliberare a avizelor de angajare în cursul anului trecut, cu mențiune că acest nou contingent nu se referă la lucrători români sau cetățeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spațiului Economic European sau Elveției.
În plus, de când țara noastră a intrat, oficial, în Spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime, muncitorii de angajatorii români aleg să plece spre alte țări din Uniunea Europeană, în special în cele din Vest și în Polonia.
Stimată doamnă ministru, domnule Inspector general, având în vedere lipsa de responsabilitate a Guvernului în ceea ce privește asumarea unor politici sociale care să favorizeze cetățenii români pe piața muncii, vă rog să îmi transmiteți următoarele:
1. Având în vedere că piața muncii are nevoie de predictibilitate, ce îmbunătățiri veți aduce cadrului legislativ, astfel încât antreprenorii români să beneficieze de protecție, în cazul în care angajații vor să părăsească teritoriul țării?
2. Care este numărul total și real al cetățenilor străini (non-UE) cu drept de angajare valabil în România?
3. Câți dintre lucrătorii aduși în România, în ultimii trei ani, nu și-au încheiat termenele contractelor înainte de a pleca în Europa de Vest, defalcat, pentru fiecare an în parte.
4. Câte avize de angajare/detașare au fost eliberate în decursul anului 2024, câte sunt în curs de soluționare, în prezent, și câte se preconizează că vor fi eliberate în anul 2025?
5. Ce soluții aveți pentru a crește atractivitatea din piața muncii din România, astfel încât să nu mai fim nevoiți să importăm muncitori străini?
6. Care este rata cumulată de respingere a vizelor de lungă ședere pentru muncitorii străini care vor să se angajeze în România pentru ultimii trei ani, defalcat, pentru fiecare an în parte?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed