Adresată:
Domnului Bogdan-Gruia IVAN, Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 42 București
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 16.04.2025
Obiectul întrebării: Investițiile în fabricile din industria de apărare
Stimate domnule Ministru,
La trei ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei și într-un moment în care Uniunea Europeană solicită statelor membre să-și consolideze rapid apărarea, investițiile vitale pentru apărarea țării – precum fabrica de pulberi militare, liniile de producție muniție de calibru NATO 155 de mm, arme de asalt moderne, trenează într-un hățiș birocratic marcat de incompentență și sinonim cu trădarea națională! 21 de fabrici de muniție, arme și vehicule militare are statul român, dintre care 15 sunt în proprietatea Companiei Naționale Romarm, adică ale Ministerului Economiei – aici se produc gloanțe, proiectile mari, arme, iar restul de șase sunt subordonate tot Ministerului Economiei – elau ca obiect de activitate producția, mentenanța, achizițiile, import-export-ul etc.
Având în vedere că, obligată de această incapacitate și de insecuritatea regională generată de atacurile și amenințările Rusiei, Armata Română vrea să preia de la Ministerul pe care îl conduceți trei dintre fabricile de muniție, subordonate acestuia prin compania Romarm, domnule ministru vă rog să îmi transmiteți următoarele:
1. Care sunt fabricile care vor fi mutate de la Ministerul Economiei la cel al Apărării Naționale?
2. Care este explicația pentru care, pentru echipamentele vechi, de tip sovietic, pe care încă le deține, Armata este dependentă de muniția fabricată de uzinele Ministerului Economiei cu pulberi militare importate din Serbia și India? Care sunt întârzierile în ceea ce privește livrările de pulberi importate din țările menționate?
3. Pe 18 martie 2024, premierul Marcel Ciolacu, din guvernul căruia faceți parte, anunța că, în țara noastră, se va construi „cea mai modernă fabrică de pulberi de pe teritoriul României, o investiţie de aproape 400 de milioane de euro” – care este, în prezent situația investiției?
4. Când veți elabora și susține un proiect de lege care să permită scurtarea termenelor pentru avizare în cazul investițiilor care țin de apărare?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed