Adresată:
Domnului Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul României
Domnului Emilian-Horațiu HUREZEANU, Ministrul Afacerilor Externe
Doamnei Cristina-Lavinia ARNĂUTU, Director cu atribuții de secretar de Stat, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 27.03.2025
Obiectul întrebării: Epurarea etnică la adresa comunității românești din Ucraina continuă!
Stimate domnule prim-ministru,
Domnule ministru,
Doamnă director,
Faptul că Ucraina duce o politică duplicitară în ceea ce privește românii din regiunile istorice care ne-au aparținut nu este niciun secret, poate doar pentru autoritățile oarbe de la București, care se fac că nu văd politicile agresive de deznaționalizare și uniformizare etnică promovate de vecinii noștri pe care îi susținem necondiționat încă de la începutul războiului – exemple recente, precum acțiunile de la Fântâna Albă sau cazul manualelor în limba română confirmă, mai mult decât este cazul, că autoritățile ucrainene nu au nicio intenție binevoitoare față de comunitatea românească din această țară!
Din păcate, se pare că nici Bucureștiul nu o are, demonstrând, până acum, doar o politică simbolică, fără a demara nicio acțiune concretă de susținere proactivă a românilor aflați de partea cealaltă a granițelor.
Conceptul „Noua școală ucraineană”, promovat de Departamentul Educație și Știință al Serviciului Educațional de Stat al Ucrainei, susține actualizarea planului de rețele de licee de specialitate din regiunea Cernăuți și, se preconizează că, din anul 2027, vor funcționa 13 licee academice în 12 comunități românești. Sub auspiciile ”îmbunătățirii calității învățământului”, elevii români vor fi supuși unui proces de ucrainizare forțată!
Vă aduc la cunoștință, domnule prim-ministru, domnule ministru și doamnă director situația disperată în care se găsesc românii din Ucraina – vor rămâne cu 4 licee din 32 și 2 școli de gradele I-III și cu 9 licee bilingve!
Prin urmare, domnule prim-ministru, domnule ministru și doamnă director, vă rog să îmi transmiteți următoarele:
1. Ați fost informați despre programul „Noua școală ucraineană”, promovat de Departamentul Educație și Știință al Serviciului Educațional de Stat al Ucrainei, care presupune desființarea liceelor și școlilor românești? În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog să îmi prezentați măsurile pe care le-ați propus atât omologilor ucraineni, cât și instituțiilor din România însărcinate cu protecția și susținerea românilor din afara granițelor țării. În cazul unui răspuns negativ, prezentați-mi lista de acțiuni și ce instituții veți implica în rezolvarea acestei situații!
2. Ce acțiuni, care au vizat comunitatea românească din Ucraina, a desfășurat Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, pe parcursul anului 2024, pentru realizarea, în special, a obiectivului ce presupune ”întărirea legăturilor cu românii de pretutindeni, susține și promovează identitatea etnică, culturală, lingvistică și religioasă, conservarea patrimoniului cultural și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor în rândul persoanelor aparținând minorității române?
3. Cum acționează, concret, Ministerul Afacerilor Externe pentru protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, în conformitate cu angajamentele asumate de statul vecin prin Tratatul cu privire la relațiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina, semnat în anul 1997, Convenția-cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale şi Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare, în vederea respectării şi promovării identității etnice, culturale, lingvistice şi religioase a persoanelor aparținând minorității române?
4. Care sunt progresele înregistrate în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale româno-ucrainene pentru promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în anul 2024?
Solicit răspuns în scris.
Comments are closed