Adresată:
Domnului Daniel-Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării
De către: Deputat Dan TANASĂ
Circumscripția electorală: nr. 8 Brașov
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 27.03.2025
Obiectul întrebării: Clarificări despre directivele europene care sub sintagma de ”educație timpurie” maschează Programul Național de Educație privind Viața Afectivă, Relațională și Sexuală
Stimate domnule Ministru,
Nu este nici un secret că organizațiile care promovează ”cultura” woke și agenda LGBTQ duc o politică extrem de agresivă în întreaga Uniune Europeană, demersuri care se reflectă și în societatea românească, unde, spre exemplu, sub pretextul stopării fenomenului nașterilor timpurii, asociate, cel mai adesea, cu un grad minim de alfabetizare și școlarizare s-a încercat introducerea unei noi materii, ”educație sexuală” sau organizarea de tot felul de cusrsuri, susținute tocmai de reprezentanții ong-urilor amintite, personaje fără nicio calificare în acest sens, alta decât orientarea sexuală, probabil.
Începând cu septembrie 2025, în toate grădinițele și școlile primare din Uniunea Europeană va fi implementat Programul Național de Educație privind Viața Afectivă, Relațională și Sexuală (EVARS), o inițiativă promovată de Comisia Europeană, ce are ca scop „educația timpurie” a copiilor.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi transmiteți următoarele:
1. Este adevărat că în România, programul EVARS este pregătit pentru implementare în 2026, iar oficialii de la Bruxelles insistă că toate statele membre trebuie să adopte această „reformă educațională” fără excepție? În cazul unui răspuns afirmativ, vă rog să îmi detaliați cine va susține cursurile pentru fiecare ciclu școlar, precum și cine va pregăti, în acest sens, personalul de specialitate.
2. Este adevărat că părinții care vor refuza să își trimită copiii la aceste ore riscă amenzi de considerabile pentru fiecare absență, suspendarea alocațiilor familiale și chiar închisoare de până la doi ani?
3. Ce direcție din cadrul Ministerului pe care îl conduceți se va ocupa de implementarea acestui program și cu ce alte instituții și organizații va colabora, începând cu anul 2026?
4. Care sunt școlile pilot unde va fi demarat Programul Național de Educație privind Viața Afectivă, Relațională și Sexuală, începând cu 2026?
5. Care este bugetul destinat Programului Național de Educație privind Viața Afectivă, Relațională și Sexuală? Va fi susținut și din fonduri europene?
Solicit răspuns scris.
Comments are closed