Către: Domnul Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Consumul excesiv de antibiotice în România
Stimate domnule Ministru,
Există în prezent numeroase confuzii în rândul populației și se distinge relativ greu între răceala banală și gripă. Pe de altă parte, se practică încă o conduită terapeutică eronată, cu apelarea total nejustificată la antibiotic în aceste patologii virale, când antibioticul nu are nici un efect. De altfel, mai grav este faptul că nu există efecte pozitive, întrucât apar efecte și ele sunt dintre cele mai nocive.
Consumul de antibiotice la 1.000 de locuitori scăzuse în 2016-2017 cu 11-12%, după ce s-a vorbit mult și cu oarecare folos despre utilizarea judicioasă și „nu la întâmplare” a antibioticelor. Din păcate, în 2018 s-a înregistrat din nou o creștere a consumului, iar 2019 a adus accelerarea acestei tendinţe.
Pe când media ponderată, raportată la numărul de locuitori din UE, arăta o utilizare 37% (2019) și 38,6% (2020), România a înregistrat un procent de utilizare de 55,4% în 2019 și 55,1% în 2020, ceea ce ne-a situat pe locul 2 în UE la acest capitol, cu aproape 20% peste media europeană. Consumul de antibiotice este principalul determinant al apariției de noi mecanisme de rezistență microbiană, inclusiv al multirezistenței, dar și un factor declanșator al unor infecții asociate asistenței medicale (IAAM) cum sunt cele determinate de Clostridioides difficile.
În acest context, al creșterii consumului de antibiotice în rândul populației din România, accentuat și de fenomenul răspândirii știrilor false în rândul cetățenilor, vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care sunt rezultatele așteptate cu privire la consumul de antibiotice în România pentru anul 2021?
- Ce măsuri întreprinde Ministerul Sănătății pentru prevenirea consumului excesiv de antibiotice în România?
- Ce campanii publice de informare a populației în legătură cu efectele consumului excesiv de antibiotice au fost derulate în ultimii ani în România, care a fost publicul țintă și ce rezultate au fost obținute?
- Prin ce mijloace se promovează soluțiile alternative și conduita medicală preventivă în locul administrării de antibiotice în rândul pacienților și a doctorilor din România?
Nu există răspunsuri