Către: Domnul Cristian GHINEA, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Planul Național de Redresare și Reziliență
Stimate Domnule Ministru,
Până în acest moment, Executivul European a aprobat 18 planuri de redresare și reziliență, după cum urmează: Portugalia, Spania, Grecia, Danemarca, Luxemburg, Austria, Slovacia, Letonia, Germania, Italia, Belgia, Franța, Slovenia, Lituania, Cipru, Croația, Irlanda și Cehia. Planul Național de Redresare și Reziliență al României ar trebui să aloce cel puțin 37 % din finanțare acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice, iar Comisia Europeană speră să îl „poată aproba cât mai curând”, a declarat președinta executivului european, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru CaleaEuropeană.ro și consacrat tematicii Pactului Verde European și obiectivelor ambițioase ale Uniunii Europene în materie neutralitate climatică.
Comisia Europeană a anunțat, în pachetul său din iunie de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, că România este vizată de patru proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în domeniul mediului, în principal în ceea ce privește gestionarea deșeurilor. Anul trecut, după Curtea de Justiție a UE, Comisia Europeană a solicitat României să ia măsurile necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București. „Românii merită și doresc să ducă o viață mai sănătoasă, într-un mediu sănătos, și să respire un aer mai curat”, a afirmat Ursula von der Leyen, precizând că așteaptă ca autoritățile române să adopte măsurile necesare pentru gestionarea deșeurilor și calitatea aerului.
Având în vedere faptul că Bucureștiul este cea mai murdară capitală europeană, mai ales sectorul 1, devenind în ultimele luni un mediu infect din cauza șobolanilor, gândacilor și gunoaielor neridicate la timp, vă întreb care sunt măsurile concrete pe care le veți lua pentru gestionarea deșeurilor și îmbunătățirea calității aerului în București? „Comisia va fi alături de România în asigurarea unei tranziții echitabile pentru comunitățile locale, în special cele din Valea Jiului”. Cum ați negociat la Bruxelles această tranziție? Această frază ar trebui să aibă acoperire în realitate, aș vrea să știu concret care sunt programele de reconversie profesională ale minerilor din Valea Jiului, care sunt urgențele din punct de vedere social și economic cuprinse în ultima variantă a documentului PNRR transmis Comisiei Europene?
Nu există răspunsuri