Către: Domnul Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Indicele ROBOR
Stimate Domnule Ministru,
Încă din prima zi lucrătoare a anului 2022 s-a stabilit de către Banca Națională a României un record pentru ROBOR. Indicele care calculează costul creditelor în lei la 3 luni a crescut luni la 3,02% pe an, potrivit BNR, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an (la începutul anului 2021, indicele ROBOR la 3 luni era 1,98%), conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Acum câteva zile, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 3,53% pe an, de la 3,29%.
Un cetățean român vede că va trebui să plătească în plus la bancă, lunar o sumă importantă dacă sumele au crescut de la 1,98 la 3,87% în numai 12 luni! Iar BNR va majora dobânda de referinţă de mai multe ori în acest an! Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 1,17% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%. Majorarea dobânzilor vine ca urmare a deciziilor Băncii Centrale de a majora dobânda cheie la 1,75%. Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,71%, de la 3,43%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 3,87% pe an, de la 3,56% pe an.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 10 februarie 2022 şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară, conform informațiilor transmise de la banca centrală.
Pe noi ne interesează românii care au credite în lei și care trebuie să plătească dobânzi mai mari, conform deciziei Băncii Naționale chiar dacă se încearcă temperarea creșterii inflației în condițiile în care se estimează o inflație „de două cifre”, după 1 aprilie 2022. La un calcul rapid rezultă o creștere a ratei de cel puțin 60 de lei, fără să fie adăugate celelalte costuri bancare, la un credit imobiliar cu o dobândă de 3,92%, la care mai sunt de achitat 223.000 de lei timp de 20 de ani. Specialiștii estimează că dobânzile vor scădea peste câțiva ani, dar până atunci rata lunară pentru un apartament va fi cu câteva sute de lei mai mare.
În perioada următoare, dobânzile vor crește într-un ritm accelerat. Până și BNR a observat, ca și BCE și toate băncile, că această creștere a inflației va continua.
Domnule Ministru al Finanțelor, vă adresez următoarea întrebare: ce soluție există pentru românii care au credite la bănci în condițiile în care creșterea dobânzilor va fi resimțită indiferent de indicele luat în calcul: ROBOR sau IRCC?
Nu există răspunsuri