Către: Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Agenţia Domeniilor Statului
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: 50% din terenurile Agenției Domeniilor Statului au fost arendate străinilor
Stimate Domnule Ministru,
Agenția Domeniilor Statului are printre principalele atribuții: gestionarea şi exploatarea eficientă a patrimoniului de stat, al cărui proprietar mandatat este, precum și administrarea terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului public şi privat al statului, aflate în exploatarea societăţilor naţionale, a institutelor şi staţiunilor de cercetare şi producţie agricolă şi a unităţilor de învăţământ agricol. De la teorie la practică este o distanță mare și nu în favoarea statului român: 50% din terenurile Agenției Domeniilor Statului au fost arendate străinilor, multe dintre acestea pe 49 de ani, eliminând orice șansă a românilor de a avea acces la ele, conform declarațiilor președintelui Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion.
Legislația românească prevede faptul că cei care dețin în proprietate un fost activ al ADS-ului au drept de preempțiune pentru arendă la terenurile statului, prin atribuire directă. Pe lângă terenurile cumpărate masiv de la cetățenii români, companiile străine dețin suprafețe imense luate în arendă de la statul român. Contractele străinilor cu ADS-ul din anii 2003-2004 au fost făcute pe 49 de ani, cu tarife simbolice, cu arendă de 300 de kg de grâu la hectar (contravaloarea acestei cantități, că nimeni nu plătește în grâu), și nu li se pot modifica contractele. Statul român nu-și poate renegocia redevențele la intervale de timp optime, la 5-7 ani, este inadmisibil să lași la nesfârșit un bun în folosința unor oameni care înmagazinează toată subvenția, toate contractele de finanțare și, în final, toate aceste produse nu rămân în România. În Insula Mare a Brăilei, acționari sunt cetățeni din Emiratele Arabe Unite, Maria Trading, cu acționari libanezi, Agricover, cu acționari azeri, iar europeni sunt foarte mulți olandezi și danezi care dețin terenuri de la ADS.
Din păcate, legislația românească îi protejează pe cei care dețin o proprietate care, a aparținut ADS-ului, adică statului, un fost sediu IAS, un teren, orice, obține drept de atribuire directă a terenului. Străinii, pe unde au găsit, pe la licitații, pe la evaluatori, pe la executori judecătorești, câte un astfel de activ l-au cumpărat, profitând la maximum și au pus mâna pe aproape toate terenurile ADS-ului. Statul a creat artificii în piață în așa fel încât să fie dezavantajat fermierul care vrea să se dezvolte, care vrea să se capitalizeze.
În concluzie, vă solicit să răspundeți care este suprafața de teren arendată de ADS în prezent și care este suprafața arendată de ADS către cetățeni străini.
Nu există răspunsuri