Dan Tanasă – întrebare parlamentară către Ministerul Afacerilor Externe – Raportul de activitate al MAE pentru 2021 și perspective de viitor.

Către: Domnul Bogdan Aurescu – Ministrul Afacerilor Externe

De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Raportul de activitate al MAE pentru 2021 și perspective de viitor

Stimate domnule Ministru,

        Având în vedere că în data de 27 decembrie 2021 a fost publicat raportul de activitate al MAE pentru anul 2021, ne propunem să clarificăm anumite aspecte ce țin de identificarea unor acțiuni diplomatice sau consulare în domeniul protecției comunităților istorice românești din Ucraina pentru a sprijini românii din Ucraina în problema educației în limba maternă română.  În cadrul raportului sunt identificate o serie de direcții de acțiune, și am dori să ne explicați care sunt rezultatele obținute și ce obiective sunt stabilite la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2022 precum și pe termen lung.

        Așadar, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Care sunt obiectivele care determină utilizarea fondurilor în vederea organizării de călătorii ori întâlniri în state precum Kârgâzstan, Republica Niger, Republica Maldive, Kazahstan, Gambia, Republica Capului Verde, Republica Democrată Sao Tome și Principe etc. acestea reprezentând state menționate de dvs. în raportul anual? Câte acorduri comerciale au generat aceste vizite și discuții sau ce impact a avut România în promovarea formatelor regionale și multilaterale si a multilateralismului eficient și de viitor?
  2. Care sunt criteriile avute în vedere atunci când se decide crearea unei misiuni diplomatice într-o țară, având în vedere că în foarte multe țări ar putea fi utilizate ambasadele celorlalte state membre UE pentru diverse probleme sau suplimentarea unei misiuni în detrimentul alteia în funcție de niște criterii specifice? Avem în vedere în acest sens concentrarea resurselor umane și financiare în statele unde românii constituie o comunitate considerabilă și unde este necesar sprijinul pentru promovarea și protejarea drepturilor acestora.
  3. Care sunt proiectele desfășurate în anul 2021 în comunitățile istorice românești din jurul granițelor (Ucraina, Serbia, Republica Moldova) care au beneficiat de finanțare din partea Ministerului Afacerilor Externe, care sunt sumele dedicate acestor zone și ce sumă se va aloca în anul 2022?
  4. Ce măsuri s-au luat la nivel diplomatic pentru protejarea școlilor cu predare în limba română din Ucraina, în contextul Legii Educației din statul vecin, care va duce la reduceri drastice atât ca pondere numerică a claselor cât și a materiilor studiate în limba maternă?
  5. Câte burse a acordat MAE elevilor din comunitățile istorice menționate anterior în 2021 și care este cuantumul total, respectiv lunar de care elevii vor beneficia și totodată câte burse se vor acorda în anul 2022?
  6. Care este strategia pe termen lung pentru protejarea și promovarea comunităților românești din Ucraina, ce acțiuni concrete sunt propuse la nivelul Ministerului Afacerilor Externe pentru ca drepturile acestor comunități să fie respectate iar cultura lor să fie conservată și chiar dezvoltată?
  7. Care este stadiul negocierilor MAE cu Ucraina în ce privește deschiderea unui Consulat al României la Ismail, la solicitarea expresă a mediului asociativ românesc din Sudul Basarabiei, mai ales în condițiile în care la această dată nu există un consul general numit la Consulatul General al României din Odesa?
  8. Care este stadiul negocierilor româno-ucrainene cu privire la renunțarea la glotonimul “limbă moldovenească” din învățământul școlar în limba română din Ucraina, respectiv regiunea Odesa, inclusiv comasarea celor două programe de învățământ și a celor două olimpiade școlare separate în mod artificial de autoritățile de la Kiev?
  9. În ce măsură MAE apelează la consultarea liderilor comunității românești și a liderilor de opinie din cadrul acestora, la elaborarea și implementarea unor strategii de acțiune ale statului român, în sprijinul acestor comunități istorice românești?
  10. Cum explicați inexistența unei Strategii naționale privind românii de pretutindeni pentru perioada 2021-2024 la jumătatea acestei perioade, în anul curent, 2022, precum și neorganizarea conform prevederilor Legii 299/2007 a Congresului românilor de pretutindeni, eveniment anual?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Viceprim-Ministru Kelemen Hunor Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Întâlnirea cu Președintele Ungariei, Doamna Katalin Novak Data: 25 mai 2022 Stimate Domnule Viceprim-Ministru, În calitate de membru al Comisiei de Politică Externă […]
       Adresată: Domnului ministru Marius Constantin BUDĂI                       Ministerul Muncii și Solidarității Sociale De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  Prezentată în şedinţa Plenului din 25 mai 2022       Obiectul întrebării: situația reală a pensionarilor și măsuri […]
Adresată: Domnului Ministru al Sănătății, Alexandru Rafila De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 25.05.2022 Obiectul întrebării: măsuri restrictive în spitalele din România Stimate domnule Ministru Alexandru Rafila,                 Au trecut mai bine […]
Adresată: Domnului Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 25.05.2022 Obiectul întrebării: fondurile alocate Inspectoratului Școlar Județean Ialomița nu au dat roade Stimate domnule […]
Adresată: Domnului Cseke Atilla – Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației De către: Senator Evdochia AELENEI Circumscripția electorală: NR. 14 Constanța Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 25.05.2022 Proprietarii clădirilor și terenurilor neîngrijite trebuie sancționați!           Stimate domnule ministru, În Strategia […]
Adresată: Domnului Ministru al Afacerilor Interne-Lucian Nicolae Bode De către: Senator Rodica Boancă Circumscripția: nr. 23, Ialomița Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 25.05.2022 Obiectul interpelării: imnul național de stat terfelit de extremiștii iredentiști Stimate domnule Ministru, Lucian Nicolae Bode,           […]