Către: Domnul Lucian Nicolae BODE – Ministrul Afacerilor Interne
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Situația pensionarilor MAI reangajați
Stimate domnule Ministru,
Deficitul de personal din cadrul Minsiterului Afacerilor Interne reprezintă un fapt de necontestat și chiar este reamintit de către conducerea Ministerului în multe declarații publice. Din păcate, personal cu experiență preferă să se pensioneze la vârste când potențialul și capacitatea acestora este încă la un nivel competitiv.
Încă din 2020, sindicaliștii atrăgeau atenția că Poliția Română se află în cea mai gravă criză de personal de la înființare; în 2021 au fost luate unele măsuri, respectiv scoaterea la concurs din sursă externă a unor posturi, atât de ofițeri cât și de agenți. Din păcate prea puțin și prea târziu, căci deși concursurile au fost organizate și s-au prezentat zeci de candidați pentru un post, deficitul de personal nu a fost redus.
Polițiștii cu experiență ies la pensie în număr tot mai mare, datorită volumul mare de muncă și de lipsa de siguranță privind pensia având în vedere lipsa unor măsuri și delimitări concrete în privința pensiilor speciale. În tot acest timp tinerii nu sunt interesați să le calce pe urme având în vedere deficiențele din sistem, precum uniforma, echipamentul, orele de lucru, dotările din zona rurală, relația instituțională și riscul ridicat în câmpul muncii.
În acest context al unei lipse acute de personal, anual mii de angajați MAI se pensionează, mulți dintre aceștia ajungând să se reangajeze în structuri ale statului, beneficiind de un cumul al salariului cu pensia. O situațe des întâlnită o reprezintă angajările pensionarilor MAI la direcțiile de Poliție Locală din cadrul autorităților locale, acest personal prestând practic o muncă similară, încasând de la stat dublu față de un angajat normal. Toate acestea la vârste mult mai reduse față de cetățenii româniei care lucrează cu 10-15 ani în plus. Dorim să subliniem în mod special faptul că prin amintirea acestor aspecte facem referire în special la personalul care nu a fost activ în munca operativă, bucurându-se de un statut superior și preponderent de muncă la birou, având apoi privilegiul de a se pensiona la o vârstă avantajoasă și chiar șansa de a se reangaja tot la stat. Întâlnim așadar situații inacceptabile unde statul acceptă să te pensionezi din Poliția Română la 46 de ani și să te reangajezi imediat în Poliția Locală, având venituri cumulate din salariu și pensie de 200.000 de lei/an.
În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Câte persoane s-au pensionat din Ministerul Afacerilor Interne în anii 2019, 2020, 2021 și până la momentul actual în 2022?
2. Câte persoane au fost angajate în Ministerul Afacerilor Interne în anii 2019, 2020, 2021 și până la momentul actual în 2022?
3. Câte persoane lucrează în prezent în Ministerul Afacerilor Interne și beneficiază atât de salariu cât și de pensie? Să specificați vă rog câte dintre acestea beneficiază de pensie tot din partea MAI și câte persoane sunt pensionare din alt domeniu.
4. Dacă MAI are în vedere această situație inacceptabilă în care pensionari din acest sistem se reangajează, adeseori tot în MAI sau la alte autorități locale și beneficiază atât de venituri salariale cât și de pensie? Care sunt măsurile pe care Ministerul Afacerilor Interne le are în vedere pentru a îndrepta această stare de fapt?
5. Care sunt măsurile pe care MAI dorește să le aplice și ce acțiuni concrete au fost efectuate până în prezent pentru a reduce deficitul de personal?
Comments are closed