Dan Tanasă – întrebare parlamentară către M.A.E. – Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar.

Către: Domnul Bogdan AURESCU – Ministrul Afacerilor Externe

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar, Peter Szijjarto

Stimate domnule Ministru,

        Relațiile diplomatice dintre două state vecine sunt cultivate printr-o serie de acțiuni bilaterale precum vizitele, proiectele comune sau semnarea unor acorduri care au ca scop îmbunătățirea relațiilor dintre aceste state. Însă un aspect extrem de important în momentul desfășurării acestor categorii de acțiuni îl constituie protocolul și mesajul transmis în urma oricărei vizite efectuate de către lideri de stat ori membri ai guvernului din statele cu care România menține relații diplomatice.

        Este cu atât mai important să punem accentul pe protocol și pe respectarea normelor în domeniu, atunci când avem în discuție vizite în județe ale României unde ponderea etnică are un caracter aparte iar orice mesaj transmis la nivel oficial poate avea interpretări variate.

        Drept urmare, la data de 14 februarie 2022 ministrul afacerilor externe din Ungaria, dl. Peter Szijjarto a efectuat încă o vizită la Târgu Mureș, pentru a se întâlni doar cu reprezentanți ai minorității maghiare, persoane care ocupă funcţii de demnitate publică. Această vizită este doar una din numeroasele excursii neanunțate prin țara noastră a unor oficiali maghiari, vizite în care nu se ține cont de minimul respect față de statul român și de protocolul aferent în astfel de situații.

        Este cu atât mai îngrijorătoare vizita efectuată, dacă avem în vedere contextul electoral din țara vecină, unde sunt pregătiri în vederea desfășurării alegerilor legislative din Ungaria. Constatăm deci, faptul că reprezentanți aleși ai statului român precum primarul municipiului Târgu Mureș – Soos Zoltan, președintele Consiliului Județean Mureș – Peter Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș – Kovacs Levente, fac în mod fățiș campanie electorală unor reprezentanți ai altor state, chiar în instituțiile oficiale ale României – Consiliul Județean Mureș, respectiv Instituția Prefectului Mureș, ambele având sediul în aceeași clădire.

        Cunoaștem din „Îndrumarul de Protocol” al Minsiterului Afacerilor Externe faptul că vizitele în România ale miniștrilor de resort și ale comisarilor europeni sunt organizate de protocolul fiecărui minister omolog. Protocolul Ministerului Afacerilor Externe este responsabil de organizarea și coordonarea vizitelor în România a miniștrilor de externe străini. Prin atribuțiile pe care le are, Direcția Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe oferă sprijin în organizarea sau derularea vizitelor demnitarilor mai sus menționați.

        În acest context, domnule Minsitru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. A fost anunțată la nivel oficial vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?
  2. Au fost communicate persoanele și instituțiile care urmează a fi vizitate, respectiv tema discuțiilor în cadrul acestei vizite?
  3. A fost organizată vizita din Târgu Mureș de către protocolul ministerului omolog din România, precum prevede „Îndrumarul de Protocol”?
  4. A fost cel puțin invitat Ministrul Afacerilor Externe din România, în calitate de omolog la aceste discuții în cadrul vizitei din Târgu Mureș?
  5. Este legală campania electorală a unor reprezentanți ai statelor străine în interiorul instituțiilor oficiale ale României și cu concursul unor oficiali aleși?
  6. Au fost încălcate regulile de protocol privind vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a strâns la nivel național, precum și din diaspora, peste 2 milioane de semnături pentru demiterea lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. „Românii nu îl mai vor pe Klaus Iohannis. Această campanie s-a bucurat de o largă susținere […]
Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]