Dan Tanasă – întrebare parlamentară către M.A.E. – Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar.

Către: Domnul Bogdan AURESCU – Ministrul Afacerilor Externe

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar, Peter Szijjarto

Stimate domnule Ministru,

        Relațiile diplomatice dintre două state vecine sunt cultivate printr-o serie de acțiuni bilaterale precum vizitele, proiectele comune sau semnarea unor acorduri care au ca scop îmbunătățirea relațiilor dintre aceste state. Însă un aspect extrem de important în momentul desfășurării acestor categorii de acțiuni îl constituie protocolul și mesajul transmis în urma oricărei vizite efectuate de către lideri de stat ori membri ai guvernului din statele cu care România menține relații diplomatice.

        Este cu atât mai important să punem accentul pe protocol și pe respectarea normelor în domeniu, atunci când avem în discuție vizite în județe ale României unde ponderea etnică are un caracter aparte iar orice mesaj transmis la nivel oficial poate avea interpretări variate.

        Drept urmare, la data de 14 februarie 2022 ministrul afacerilor externe din Ungaria, dl. Peter Szijjarto a efectuat încă o vizită la Târgu Mureș, pentru a se întâlni doar cu reprezentanți ai minorității maghiare, persoane care ocupă funcţii de demnitate publică. Această vizită este doar una din numeroasele excursii neanunțate prin țara noastră a unor oficiali maghiari, vizite în care nu se ține cont de minimul respect față de statul român și de protocolul aferent în astfel de situații.

        Este cu atât mai îngrijorătoare vizita efectuată, dacă avem în vedere contextul electoral din țara vecină, unde sunt pregătiri în vederea desfășurării alegerilor legislative din Ungaria. Constatăm deci, faptul că reprezentanți aleși ai statului român precum primarul municipiului Târgu Mureș – Soos Zoltan, președintele Consiliului Județean Mureș – Peter Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș – Kovacs Levente, fac în mod fățiș campanie electorală unor reprezentanți ai altor state, chiar în instituțiile oficiale ale României – Consiliul Județean Mureș, respectiv Instituția Prefectului Mureș, ambele având sediul în aceeași clădire.

        Cunoaștem din „Îndrumarul de Protocol” al Minsiterului Afacerilor Externe faptul că vizitele în România ale miniștrilor de resort și ale comisarilor europeni sunt organizate de protocolul fiecărui minister omolog. Protocolul Ministerului Afacerilor Externe este responsabil de organizarea și coordonarea vizitelor în România a miniștrilor de externe străini. Prin atribuțiile pe care le are, Direcția Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe oferă sprijin în organizarea sau derularea vizitelor demnitarilor mai sus menționați.

        În acest context, domnule Minsitru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. A fost anunțată la nivel oficial vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?
  2. Au fost communicate persoanele și instituțiile care urmează a fi vizitate, respectiv tema discuțiilor în cadrul acestei vizite?
  3. A fost organizată vizita din Târgu Mureș de către protocolul ministerului omolog din România, precum prevede „Îndrumarul de Protocol”?
  4. A fost cel puțin invitat Ministrul Afacerilor Externe din România, în calitate de omolog la aceste discuții în cadrul vizitei din Târgu Mureș?
  5. Este legală campania electorală a unor reprezentanți ai statelor străine în interiorul instituțiilor oficiale ale României și cu concursul unor oficiali aleși?
  6. Au fost încălcate regulile de protocol privind vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

  Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 21/05/2024 Obiectul întrebării: Chișinăul, în complicitate tacită cu Patriarhia […]
    Adresată:  Doamnei  Maria Monica GUBERNAT, președinte al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 28.05.2025 Obiectul întrebării: […]
  Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al României Domnului Adrian-Ioan VEȘTEA, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației Domnului Iustin-Marinel CIONCA-ARGHIR, președinte al Consiliului               județean Arad Domnului Ilie BOLOJAN, președinte al Consiliului județean Bihor Domnului Sándor TAMÁS, președinte al Consiliului județean Covasna Domnului Csaba BORBOLY, președinte […]
Nicolae Ciucă a încălcat legea! Biroul Electoral Central din Municipiul Timișoara a admis plângerea formulată de AUR în care sesizam faptul că Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară în care își face reclamă. Cu scopul fals de a-și promova cartea pe […]
  Adresată:  Doamnei Ancuța Gianina OPRE – Președintele Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea […]
  Adresată:  Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/05/2024 Obiectul întrebării: Acțiunile ofensatoare de „comemorare” a Trianonului […]