Dan Tanasă – întrebare parlamentară către M.A.E. – Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar.

Către: Domnul Bogdan AURESCU – Ministrul Afacerilor Externe

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar, Peter Szijjarto

Stimate domnule Ministru,

        Relațiile diplomatice dintre două state vecine sunt cultivate printr-o serie de acțiuni bilaterale precum vizitele, proiectele comune sau semnarea unor acorduri care au ca scop îmbunătățirea relațiilor dintre aceste state. Însă un aspect extrem de important în momentul desfășurării acestor categorii de acțiuni îl constituie protocolul și mesajul transmis în urma oricărei vizite efectuate de către lideri de stat ori membri ai guvernului din statele cu care România menține relații diplomatice.

        Este cu atât mai important să punem accentul pe protocol și pe respectarea normelor în domeniu, atunci când avem în discuție vizite în județe ale României unde ponderea etnică are un caracter aparte iar orice mesaj transmis la nivel oficial poate avea interpretări variate.

        Drept urmare, la data de 14 februarie 2022 ministrul afacerilor externe din Ungaria, dl. Peter Szijjarto a efectuat încă o vizită la Târgu Mureș, pentru a se întâlni doar cu reprezentanți ai minorității maghiare, persoane care ocupă funcţii de demnitate publică. Această vizită este doar una din numeroasele excursii neanunțate prin țara noastră a unor oficiali maghiari, vizite în care nu se ține cont de minimul respect față de statul român și de protocolul aferent în astfel de situații.

        Este cu atât mai îngrijorătoare vizita efectuată, dacă avem în vedere contextul electoral din țara vecină, unde sunt pregătiri în vederea desfășurării alegerilor legislative din Ungaria. Constatăm deci, faptul că reprezentanți aleși ai statului român precum primarul municipiului Târgu Mureș – Soos Zoltan, președintele Consiliului Județean Mureș – Peter Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș – Kovacs Levente, fac în mod fățiș campanie electorală unor reprezentanți ai altor state, chiar în instituțiile oficiale ale României – Consiliul Județean Mureș, respectiv Instituția Prefectului Mureș, ambele având sediul în aceeași clădire.

        Cunoaștem din „Îndrumarul de Protocol” al Minsiterului Afacerilor Externe faptul că vizitele în România ale miniștrilor de resort și ale comisarilor europeni sunt organizate de protocolul fiecărui minister omolog. Protocolul Ministerului Afacerilor Externe este responsabil de organizarea și coordonarea vizitelor în România a miniștrilor de externe străini. Prin atribuțiile pe care le are, Direcția Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe oferă sprijin în organizarea sau derularea vizitelor demnitarilor mai sus menționați.

        În acest context, domnule Minsitru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. A fost anunțată la nivel oficial vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?
  2. Au fost communicate persoanele și instituțiile care urmează a fi vizitate, respectiv tema discuțiilor în cadrul acestei vizite?
  3. A fost organizată vizita din Târgu Mureș de către protocolul ministerului omolog din România, precum prevede „Îndrumarul de Protocol”?
  4. A fost cel puțin invitat Ministrul Afacerilor Externe din România, în calitate de omolog la aceste discuții în cadrul vizitei din Târgu Mureș?
  5. Este legală campania electorală a unor reprezentanți ai statelor străine în interiorul instituțiilor oficiale ale României și cu concursul unor oficiali aleși?
  6. Au fost încălcate regulile de protocol privind vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în această săptămână, la Senat, au fost respinse de către PSD-PNL-UDMR, împreună cu USR, două proiecte de legi extrem de importante pentru români. „Am avut 2 proiecte […]
Președintele AUR, George Simion, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că AUR va solicita extinderea cercetării penale pentru achizițiile din timpul pandemiei și la Raed Arafat și la Adrian Streinu Cercel, cel care, în timpul unei emisiuni televizate, s-a denunțat cu privire la sponsorizările […]
Mă prevalez de această oportunitate pentru a trage un semnal de alarmă în privința restricțiilor traficului autovehiculelor de mare tonaj (TIR), deoarece acestea nu exista sau  sunt nu respectate și încălcate tot mai des. Țara noastră înregistrează, din nou un record negativ. Accidentele rutiere înregistrate în […]
ROMÂNIA, ȚARA ASISTAȚILOR SOCIAL Țara noastră ocupă locul al doilea în Europa la numărul de persoane inactive în câmpul muncii. Dintre acestea, aproape un milion și jumătate ar putea să-și găsească de muncă, dar, pur și simplu, nu vor! Ori, după cum spun unii sociologi, ar […]