Dan Tanasă – întrebare parlamentară către M.A.E. – Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar.

Către: Domnul Bogdan AURESCU – Ministrul Afacerilor Externe

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Vizita la Târgu Mureș a Ministrului Afacerilor Externe maghiar, Peter Szijjarto

Stimate domnule Ministru,

        Relațiile diplomatice dintre două state vecine sunt cultivate printr-o serie de acțiuni bilaterale precum vizitele, proiectele comune sau semnarea unor acorduri care au ca scop îmbunătățirea relațiilor dintre aceste state. Însă un aspect extrem de important în momentul desfășurării acestor categorii de acțiuni îl constituie protocolul și mesajul transmis în urma oricărei vizite efectuate de către lideri de stat ori membri ai guvernului din statele cu care România menține relații diplomatice.

        Este cu atât mai important să punem accentul pe protocol și pe respectarea normelor în domeniu, atunci când avem în discuție vizite în județe ale României unde ponderea etnică are un caracter aparte iar orice mesaj transmis la nivel oficial poate avea interpretări variate.

        Drept urmare, la data de 14 februarie 2022 ministrul afacerilor externe din Ungaria, dl. Peter Szijjarto a efectuat încă o vizită la Târgu Mureș, pentru a se întâlni doar cu reprezentanți ai minorității maghiare, persoane care ocupă funcţii de demnitate publică. Această vizită este doar una din numeroasele excursii neanunțate prin țara noastră a unor oficiali maghiari, vizite în care nu se ține cont de minimul respect față de statul român și de protocolul aferent în astfel de situații.

        Este cu atât mai îngrijorătoare vizita efectuată, dacă avem în vedere contextul electoral din țara vecină, unde sunt pregătiri în vederea desfășurării alegerilor legislative din Ungaria. Constatăm deci, faptul că reprezentanți aleși ai statului român precum primarul municipiului Târgu Mureș – Soos Zoltan, președintele Consiliului Județean Mureș – Peter Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Mureș – Kovacs Levente, fac în mod fățiș campanie electorală unor reprezentanți ai altor state, chiar în instituțiile oficiale ale României – Consiliul Județean Mureș, respectiv Instituția Prefectului Mureș, ambele având sediul în aceeași clădire.

        Cunoaștem din „Îndrumarul de Protocol” al Minsiterului Afacerilor Externe faptul că vizitele în România ale miniștrilor de resort și ale comisarilor europeni sunt organizate de protocolul fiecărui minister omolog. Protocolul Ministerului Afacerilor Externe este responsabil de organizarea și coordonarea vizitelor în România a miniștrilor de externe străini. Prin atribuțiile pe care le are, Direcția Protocol din cadrul Ministerului Afacerilor Externe oferă sprijin în organizarea sau derularea vizitelor demnitarilor mai sus menționați.

        În acest context, domnule Minsitru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. A fost anunțată la nivel oficial vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?
  2. Au fost communicate persoanele și instituțiile care urmează a fi vizitate, respectiv tema discuțiilor în cadrul acestei vizite?
  3. A fost organizată vizita din Târgu Mureș de către protocolul ministerului omolog din România, precum prevede „Îndrumarul de Protocol”?
  4. A fost cel puțin invitat Ministrul Afacerilor Externe din România, în calitate de omolog la aceste discuții în cadrul vizitei din Târgu Mureș?
  5. Este legală campania electorală a unor reprezentanți ai statelor străine în interiorul instituțiilor oficiale ale României și cu concursul unor oficiali aleși?
  6. Au fost încălcate regulile de protocol privind vizita la Târgu Mureș din 14.02.2022 a minsitrului de externe din Ungaria, Peter Szijjarto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, să obțină un calendar clar privind eliminarea vizelor SUA pentru cetățenii români, în urma întrevederii cu secretarul de stat american Antony Blinken, programată să aibă loc marți. Acest subiect nu mai trebuie să fie tergiversat […]
Expertul în energie Dian Popescu a prezentat, în cadrul unei conferințe organizate de AUR la Palatul Parlamentului având ca temă: ˝Cartea Neagră a guvernării Ciucă. Comemorarea unui an de la instalarea guvernului PNL-PSD-UDMR˝, semnificația vizitei delegației OMV Petrom la Palatul Cotroceni. „OMV are 850 MW putere […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) atrage atenția că decizia Guvernului Ciucă privind majorarea salariului minim brut nu rezolvă problema sistemică, ci doar întreține o masă de manevră în cheie electorală. Soluția corectă ce oferă predictibilitate și stabilitate este cea propusă de AUR, ca venitul minim garantat […]
Adresată:  Domnului PETRE DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale De către domnul senator:  Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Data: 17.11.2022 Obiectul întrebării: Reiterearea întrebării parlamentare nr. 1559/a din  14.9.2022  privind situația reală a sistemului de irigații din județul Botoșani Stimate domnule Domnule Ministru, Având […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 16.11.2022 Obiectul întrebării: Intensificarea furturilor de lemne Stimate domnule Ministru, În pragul sezonului rece și cu apariția scumpirilor care, […]
Adresată: Domnului Nicu MARCU, Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară De către: Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU Circumscripţia electorală nr.14 Constanța Grupul  Parlamentar  AUR – Senat şi prezentată în şedinţa Plenului din 23.11.2022       Obiectul întrebării: amendarea diferitelor companii de asigurări Domnule Președinte , în ultima perioadă […]