Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim Ministru al Guvernului României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Producția de mobilă din România
Stimate Domnule Prim Ministru,
Asociația producătorilor de mobilă din România face apel la Guvernul României să revină asupra prevederilor OUG nr.119/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 27/2022
privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022—31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei și să includă această industrie în schema de sprijin pentru clienții finali din piața de energie electrică și gaze naturale, altfel producătorii români de mobilă vor falimenta! 7% dintre companiile producătoare de mobilă din România și-au închis producția încă de anul trecut, 10% dintre fabrici lucrează contracte pe care le au în pierdere din cauza crizei lemnului și a energiei! Închiderea activității firmelor din industria mobilei se datorează scumpirii lemnului, a gazelor naturale și a energiei electrice. Este dureros să vezi câtă pădure mai există în România, această industrie are nevoie de 7% din cât se exploatează la nivel național (din cifrele oficiale, nu din tăierile ilegale de păduri!) pentru a asigura materia primă pentru industria mobilei în care lucrează 55.000 de români plus industriile de pe orizontală! Dacă acești oameni își pierd locurile de muncă, statul nu va mai încasa bani din taxele plătite de ei! Directorul general al companiei MOBEX- Mureș, Daniel Egri a explicat în conferința de presă a Asociației producătorilor de mobilă din România ce înseamnă creșterea costurilor cu materia primă pentru producătorii de mobilă. La acest moment, România se află în clasamentul mondial pe locul 12 la exportul de mobilier (în ultimii 10 ani, exportul de mobilă al României a crescut de la 1,35 la 2,5 miliarde de euro!), pe locul 25 la producția de mobilă și pe locul 26 la importul de mobilă. Balanța comercială (în medie de 1,5 miliarde de euro pe an) este în favoarea acestei industrii, dar statul român, Guvernul, Romsilva nu văd ce se întâmplă și părăsește această industrie declarată de succes! Materia primă de bază pentru industria mobilei este lemnul ca materie brută care se achiziționează de la Romsilva sau din păduri private, panourile, cartoanele, furnirul reprezintă aproximativ 40% din materia primă care în momentul actual are o creștere fantastică de 50% într-un an, de peste 10% în doi ani. Nici o industrie nu poate înghiți aceste creșteri. De aceea, această industrie românească a mobilei devine necompetitivă. Concurenții industriei mobilei au deja programe naționale de susținere, dacă Guvernul nu intervine acum, riscă să piardă miliarde de euro, mii de locuri de muncă ale românilor! În timp ce România nu reușește să rezolve criza lemnului și să stopeze, cu adevărat, exportul de buștean, concurenții direcți, Polonia, Turcia, China au programe concrete de susținere a acestui sector de activitate. Polonia a ajuns la 40,1 miliarde de euro/an cifră de afaceri a sectorului pădure-lemn, pe când România la doar 8,8 miliarde euro/an. Diferența între exporturile anuale de mobilier ale celor două țări este de aproape 6 ori mai mare în favoarea Poloniei – 14,5 miliarde de euro versus România – 2,5 miliarde de euro.
În contextul actual, generat de conflictul armat de la granița noastră, când nu se mai poate importa lemn din Ucraina, Rusia și Belarus și nu se mai poate exporta mobilă către aceste state, când toți concurenții noștri direcți fac eforturi să reziste instabilității economice cauzate de război, este timpul ca autoritățile să acționeze rapid pentru ca România să nu piardă industria mobilei! Guvernul condus de Dvs., a publicat vestita OUG nr.119/2022, din cuprinsul căreia ați eliminat industria de mobilă din schema de sprijin pentru clienții finali din piața de energie electrică și gaze naturale! Ca de obicei, v-ați asumat publicarea a încă unei ordonanțe de urgență elaborată de ministrul energiei, incompletă, cu prevederi eronate, pe care acum ar trebuie să o modificați! În consecință, vă întreb, domnule Prim Ministru, cum veți interveni, cu măsuri urgente de sprijin pentru industria mobilei din România? Solicit Guvernului României să declare industria de mobilă o ramură economică strategică a acestei țări!
Nu există răspunsuri