Către: Domnul Florin Vasile Cîțu, Prim-Ministru interimar
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Construcția reactorului modular de mici dimensiuni american (SMR)
Stimate Domnule Prim-Ministru,
Pe site-ul Amdasadei SUA la București a apărut deja o fișă informativă privind Cooperarea dintre Statele Unite și România cu privire la reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) ca urmare a anunțului Președintelui României, Klaus Iohannis pe care l-a făcut la evenimentul climatic COP26 de la Glasgow, precum că „România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028”. Cosmin Ghiță – CEO Nuclearelectrica și John L. Hopkins – CEO NuScale Power au semnat deja Acordul de Cooperare pentru implementarea reactoarelor modulare mici (SMR) de tip NuScale în România.
Greenpeace a criticat proiectul și anunță că se va opune dezvoltării de noi capacități de producție a energiei din surse nucleare deoarece prezintă un risc inacceptabil pentru mediu şi omenire și înseamnă costuri financiare foarte mari, încă nepublicate de autorități. Dintre motivele evocate împotriva producerii energiei nucleare, amintim: energia nucleară reprezintă o variantă costisitoare față de dezvoltarea și implementarea la scară largă a energiei regenerabile, a eficienței energetice și a sistemelor energetice descentralizate, accesibile, necesare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon; faptul că nu există o soluție dovedită pentru tratarea deșeurilor radioactive; centralele nucleare nu pot fi construite la timp pentru a combate criza climatică, acestea înseamnă bugete enorme, deci sunt ineficiente și ca soluție pentru criza climatică, nu numai pentru cea energetică și nu în ultimul rând faptul că extinderea energiei nucleare la nivel internațional ar crește considerabil riscurile asociate terorismului și proliferării armelor nucleare.
Având în vedere aceste considerente, vă adresez întrebarea următoare: de ce România s-a angajat să construiască un reactor modular de mici dimensiuni american (SMR) dacă acesta este un proiect pilot care nu a fost implementat nici măcar în SUA?
Nu există răspunsuri