Dan Tanasă – întrebare către Ministrul Muncii și Solidarităţii Sociale – Cât va continua disprețul față de urmașii românilor expulzați?

Către: Doamna Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii și Solidarităţii Sociale
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Cât va continua disprețul față de urmașii românilor expulzați?


Stimată doamnă Ministru,


În anul 2021 Parlamentul României a adoptat Legea nr. 154, prin care și copiii persoanelor persecutate pe motive etnice, respectiv urmașii românilor expulzați sau deportați din provinciile istorice în care erau băștinași, să beneficieze de aceste drepturi. Dispozițiile urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie 2022, iar
beneficiarii ar fi trebuit să primească, în medie, suma de 780 de lei lunar. Dar nu a fost așa, iar termenul de intrare în vigoare a fost prorogat pentru ianuarie 2023, apoi pentru 1 ianuarie 2024, iar acum Guvernul vrea să amâne acest termen pentru 1 ianuarie 2025.


Așadar, se pare că dispozițiile care prevăd plata unor indemnizații copiilor persoanelor persecutate etnic în perioada 1940 – 1944 se amână iarăși de către executiv până la 01.01.2025! În draftul ordonanței de anul acesta este din nou stipulat:


„b) începând cu data de 1 ianuarie 2025, drepturile stabilite pentru copiii persoanelor care s-au aflat în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, republicată, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru copiii prevăzuți la art. 3^1 alin. (1) din aceeași ordonanță.”


Urmașii românilor expulzați în 1940 din localitățile lor de baștină în urma Diktatului prin care Nord-Vestul Ardealului a revenit Ungariei reprezintă o categorie socială aparte, provenind din familii care au suferit teribil în fața terorii horthyste, având singura vină că s-au născut români pe pământ românesc.

Este
așadar inacceptabil ca tocmai această categorie să fie discriminată și să sufere din nou din cauza unei ordonanțe care amână doar plata indemnizațiilor urmașilor românilor expulzați în 1940 nu și a urmașilor minoritarilor din România persecutați, întrebându-ne totodată care sunt prioritățile și viziunea executivului
când se iau măsuri în sensul amânării sau reducerii indemnizațiilor și beneficiilor în mod discriminatoriu. Situația este similară cu privire la populația românilor din Dobrogea, astfel că numai în această regiune sunt peste 30.000 de beneficiari ai Legii 154/2021 care au depus dosarele la Casele de Pensii, majoritatea primind deja deciziile.


Cum este posibil ca această categorie specială să fie batjocorită din nou, prin amânări constante, în ciuda suferinței și a traumelor prin care părinții lor au trecut?


Cu toate că potrivit prevederilor art.1 alin. (1) lit. c) şi g) și ale art.31 alin. (1) Ordonanţa nr. 105 din 30 august 1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, copiii persoanele
persecutate au dreptul la o indemnizație lunară. Din nefericire, prin art. XXI Ordonanţa de urgenţă nr.168 din 8 decembrie 2022 drepturile acestor persoane au fost prorogate pe nedrept, la final de an, când atenția publică nu era ancorată în acest subiect, până la data de 1 ianuarie 2024, iar acum vedem că bătaia de joc și disprețul continuă pentru un nou an.


În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întebări:


1) De ce s-a luat decizia de amânare a plății drepturilor pentru această categorie socială, menționată în Ordonanța Guvernului nr. 105/1999, în timp ce alte categorii nu au fost supuse aceleiași amânări?


2) Care este estimarea numărului total al urmașilor care ar beneficia de prevederile articolului 31 (1) din Ordonanța nr. 105/1999, și care ar fi impactul bugetar al acordării acestor indemnizații pentru anul 2024?


3) Care sunt motivele care au stat la baza deciziei discriminatorii de a amâna plata drepturilor acordate urmașilor românilor expulzați până la data de 1 ianuarie 2025, conform prevederilor articolului XXII din Ordonanța de Urgență a Guvernului propusă spre adoptare?


4) Ce inițiative intenționați să luați pentru a modifica articolul XXII din OUG, astfel încât să eliminați această nedreptate manifestată față de unii români care au fost puternic marcați de vicisitudinile istoriei, asigurând acordarea sumelor aferente drepturilor începând cu anul 2024?

5) Când se preconizează soluționarea dosarelor depuse de către urmașii românilor expulzați în lunile septembrie și octombrie, dar care au rămas nesoluționate de către Casa Județeană de Pensii în diverse județe?

One response

  1. Initiatorul proiectului de lege nu a fost Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale ci Ministerul Finantelor.
    https://mfinante.gov.ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative

    13.12.2023
    Proiect Ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene
    – de vazut in PDF pagina 12

    Acest proiect a ajuns in Parlamentul Romaniei si a vost votat, respectiv s-a creat o discriminara legalizata de popor (parlamentul fiind reprezentatul poporului):
    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 115 din 14 decembrie 2023

    S-a mai facut eronat o interpelare in 2023 tot catre Ministerul Muncii și Solidarităţii Sociale:
    https://cdep.ro/interpel/2023/r7918A.pdf

    Sunt afectat personal de aceasta discriminare. Discriminare, deoarece din categoriile de persoane persecutate din Ordonanţa nr. 105 din 30 august 1999, doar urmasii persoanelor din situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c) și g) nu isi primesc drepturile (amante din nou pana in 2025), urmasii restului de categorii beneficiaza de drepturi deja din 2022.
    In opinia mea aceasta discriminare este totodata nejustificata financiar, deoarece copii primesc doar 50% din cat ar fi primit parintele decedat (care daca traia, primea implicit drepturile platite). Spun acestea, presupunand ca media de copii la un parinte decedat este 2. In concluzie, aceasta discriminare este mai degraba abuziva si nejustificata financiar. In nota de fundamentare pentru Proiect Ordonanță de urgența din 13.12.2023 al Ministerului Finantelor ar fi trebuit prezentat obiectiv (cu calcule concrete) justificarea pentru amanarea acestor drepturi, or, nu exista nimic concret pe acest subiect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent. Petrișor Peiu precizează […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]
“În ultimele săptămâni, a apărut în spațiul public o posibilă tranzacție comercială cu implicații profunde asupra securității energetice a României. Este vorba despre vânzarea companiei de furnizare de gaze și energie electrică E.ON România către compania maghiară de stat MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban. […]
Delegația AUR în Parlamentul European a susținut în această săptămână o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întârzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard […]