Către: Doamna Gabriela FIREA, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Situația taberelor pentru tineret din România
Stimată domnă Ministru,
Mulți elevi din România și-ar dori, poate, să meargă într-o tabără, dar aceștia nu au foarte multe variante la dispoziție. În ultimii 30 de ani, zeci de tabere pentru copii au ajuns în ruină din cauza lipsei de interes și a subfinanțării masive.
Un exemplu concret în acest sens îl reprezintă cele 5 tabere școlare din comuna Mogoșoaia care s-au „evaporat” din cauza unor hârtii banale. Un alt exemplu îl constituie tabăra de copii de pe raza orașului Măgurele, amplasată în mijlocul unei păduri de stejari seculari. Sunt sute de astfel de cazuri, însă majoritatea au fost înghițite de vegetație și cu greu îți poți croi drum către ele. Tabăra de copii Pustnicu, zona Pantelimon-Brănești și aceasta transformată în ruine în mijlocul pădurii. Nimeni nu mai știe cu exactitate când a călcat ultima dată picior de copil pe aici.
În legătură cu taberele pentru studenți există, de asemenea, o problemă majoră. Înainte de debutul pandemiei, în primele luni ale anului se organiza atât procesul de acreditare a operatorilor economici care puneau la dispoziție serviciile de tabără, cât și pregătirea administrativă a procesului, prin publicarea Metodologiei de tabără în luna aprilie și inițierea procesului de înscriere în luna mai.
Dacă în anul 2020 taberele studențești nu s-au organizat, în 2021, s-au alocat bani pentru taberele studențești în ultimul ceas, în luna iunie, în ciuda faptului că derularea programului este o obligație pentru Guvern. Această întârziere a generat multiple deficiențe pentru ediția 2021: termen redus de înscriere pentru beneficiari și reducerea seriilor de tabără, locuri libere distribuite haotic, eliminarea procesului de acreditare a operatorilor economici, incoerență privind eligibilitatea studenților din ani terminali, scăderea calității serviciilor de tabără.
În anul 2021, când pandemia impunea măsuri preventive mai stricte, Ministerul acorda peste 3000 de locuri în taberele pentru studenții din România. În anul 2022, numărul de locuri a scăzut cu 30% față de anul trecut, fiind acordate doar 2170 de locuri pentru studenți dintr-un total de peste 400.000, astfel vor beneficia de locuri în tabere, aproximativ 0.54% din toți studenții României.
În acest context, dommnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Câte locuri are în plan să pună la dispoziție pentru elevi și studenți, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, în anul 2023?
- Câte baze mai deține Ministerul în momentul de față? Câte erau în 1990 și câte mai sunt funcționale astăzi?
Care sunt fondurile alocate până în prezent pentru construcția unor noi baze de tineret, precum și pentru renovarea și îmbunătățirea celor actuale?
Nu există răspunsuri