Către: Domnul Adrian-Ioan VEȘTEA, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Renovarea incompletă a Curții de Apel din Târgu Mureș
Stimate domnule Ministru,
Dat fiind faptul că recent a fost inaugurat Palatul de Justiției din municipiul Târgu Mureș, după o lucrare extinsă de renovare, eveniment la care si dumneavoastră ați participat, vă adresez această interpelare cu privire la starea actuală a holului principal al sediului Curții de Apel Târgu Mureș.
Întrucât și în timpul lucrărilor de renovare m-am adresat autoritățior cu privire la prezența unor inscripții și picturi istorice de o valoare deosebită în holul principal al imobilului situat pe strada Justiției nr. 1, unde au fost efectuate lucrări de renovare prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, revin asupra acestui subiect și constat cu stupoare că în ciuda unei durate extrem de îndelungate pentru aceste lucrări de renovare, respectivele inscripții au rămas ascunse publicului.
Aceste inscripții dezvăluie informații importante cu privire la construcția clădirii și istoria sa, marcând momente semnificative precum ridicarea în anii 1896-1897 și trecerea în stăpânire românească în anul 1919, luna martie, în timpul domniei Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Cităm: „S-a ridicat această clădire în anii 1896-1897 . A trecut în stăpânire românească în anul 1919, luna martie, în zilele de glorioasă domnie a MS Regelui Ferdinand, domnul tuturor românilor și a MS Regina Maria.” O altă inscripție prezintă componența instanței mureșene din acea perioadă, alături de câteva picturi murale ce reprezintă personalități istorice.
Cu regret, am aflat că aceste inscripții au fost acoperite cu un strat de vopsea verde iar în timpul procesului de reabilitare al clădirii acesta nu a fost înlăturat. În acest context, domnule Ministru vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1)Când veți lua măsurile necesare pentru restaurarea și conservarea acestor elemente istorice de mare valoare, care nu doar îmbogățesc patrimoniul cultural al orașului Târgu Mureș, ci și aduc contribuții semnificative la înțelegerea istoriei locale?
2)Din ce motiv aceste inscripții din holul Curții de Apel Târgu Mureș nu au fost integrate în proiectul de renovare a imobilului?
3) De asemenea, vă rog să comunicați dacă există intenția Ministerului Dezvoltării de a restitui aspectul autentic al acestei intrări principale din clădirea instanței, astfel încât să fie păstrată și respectată istoria și identitatea culturală a locului.
Nu există răspunsuri