Dan Tanasă – întrebare către Ministrul Culturii – Situația Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca

Către: Domnul Lucian ROMAȘCANU – Ministrul Culturii

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Situația Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca

Stimate domnule Ministru,

Vă aduc în vedeer situația Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din municipiul Cluj-Napoca, respectiv modul în care acest ansamblu a fost modificat în cadrul lucrărilor de modernizare a zonei.

          Aflat în apropierea intrării principale a Universităţii Babeş-Bolyai, Grupul statuar Şcoala Ardeleană, operă a sculptorului Romulus Ladea, a luat locul Lupei Capitolina, care a stat pe amplasamentul respectiv între anii 1967- 1973.

Monumentul le reprezintă pe cele trei personalităţi marcante ale mişcării iluministe cunoscută sub numele de  „Şcoala Ardeleană”. Reprezentativi pentru această mişcare culturală sunt şi imortalizaţi în bronz: Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Şincai (1754-1816) şi Petru Maior (1761-1821). Statuile de bronz, având o înălţime de trei metri, au fost aşezate pe un soclu placat cu travertin, incluzând şi spaţiu pentru flori. În faţa monumentului, pe o placă de marmură, erau încrustate numele celor trei personalităţi, precum şi anii în care au trăit. Monumentul a fost dezvelit la data de 30 iunie 1973. El este un omagiu adus „Şcolii Ardelene” – mişcare culturală românească de la sfârşitul secolului XVIII şi începutul secolului XIX, generată de Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu sediul central în Blaj – care a contribuit la emanciparea spirituală şi politică atât a românilor transilvăneni, cât şi la a celor de peste Carpaţi.

Faptul că statuia a fost scoasă de pe soclul ei impozant, vegheat de brazi, şi pusă direct pe jos, între dalele de granit care ocupă acum toată strada Mihail Kogălniceanu reprezintă un gest jignitor atât față de autorul operei cât și față de acești mari corifei ai Școlii Ardelene. Soclul a dispărut, iar brazii cei înalţi au dispărut de asemenea, chestiuni care ne îngrijorează și aduc un deserviciu aspectului general al pieței precum și viziunii artistice inițiale a sculptorului.   

Putem considera că Ladea a construit de fapt o Agora. Iar ceea ce numim “soclu” e aici de fapt o mică piaţetă, pe care urci şi intri în dialog efectiv cu cei trei cărturari, pătrunzi privilegiat în spaţiul lor de dialog. Nu este sub nici o formă potrivită varianta ca această statuie aşa cum e construită să fie amplasată pe un soclu de tip cub, la înălţime. Susținem cu tărie că singurul soclu potrivit e cel care era prevăzut în proiectul original.

Grupul Statuar „Școala Ardeleană” merită să revină la forma inițială, cu spațiul verde, brazii care vegheau și soclul construit special pentru acest monument. Mediul academic, cultural precum și specialiștii în domeniul urbanismului susțin la unison că varianta din prezent nu aduce avantaje nici aspectului general al zonei și nici memoriei corifeilor Școlii Ardelene.

Drept urmare, vă rog domnule Ministru să îmi comunicați următoarele aspecte:

  1. Dacă soluția de modificare a Grupului Statuar „Școala Ardeleană” din municipiul Cluj-Napoca a primit avizul Comisiei Naționale a Monumentelor de For Public?
  • Dacă Ministerul Culturii a emis toate documentele necesare modificării spațiului în care acest grup statuar este amplasat?
  • Care este poziția Ministerului Culturii cu privire la această soluție de modificare a întregului spațiu aferent Grupului Statuar, ținând cont că aceasta modifică în mod absolut viziunea originală a sculptorului?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

Niculina Stelea, senator AUR, atrage atenția asupra faptului că Guvernul PSD – PNL – UDMR […]
Senatorul Aur, Petrișor Peiu, trage un semnal de alarmă cu privire la haosul bugetar generat […]
Adresată: Domnului Alexandru RAFILA, Ministrul Sănătății De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Tánczos BARNA, Ministrul Finanțelor De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU Circumscripția electorală: nr. […]
Adresată: Domnului Daniel Ovidiu DAVID, Ministrul Educației și Cercetării De către: Deputat Cristina Emanuela DASCĂLU […]
Adresată: Domnului Attila CSEKE, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Deputat Cristina Emanuela […]