Către: Petre DAEA, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Caii sălbatici de la Dranov din Delta Dunării
Stimate Domnule Ministru,
Asociaţia Animal Rescue and Care (ARCA), parteneră a Vier Pfoten International, susţine că aproximativ 200 de cai crescuţi în stare de libertate în zona Dranov din Delta Dunării au dispărut în ultimii ani.
Preşedintele ARCA, Kuki Bărbuceanu, susține că primul caz de transport ilegal de animale a fost documentat la finele lunii octombrie. În zona Dranov au existat, în urmă cu câțiva ani, aproximativ 400-500 de cai sălbatici, iar în prezent numărul acestora este cu aproximație 200. Acești cai au intrat în aria de interes a unor localnici care s-au gândit să facă profit de pe urma acestora, consecința fiind că animalele au început să fie transportate către abator. Însă rămâne o problemă de fond: cine este proprietarul acestor cai și cine îi apără? Mai mult decât atât, mai există câteva aspecte care trebuie clarificate:
1. Nu există niciun fel de barjă, de gabară sau mijloc de transport pe apă autorizat pentru cabaline. Conform domnului Kuki Bărbuceanu, dubele în care erau transportați caii pe uscat nu au cum să fie autorizate pentru transportul animalelor, iar legea spune astfel: caii neîmblânziți nu se transportă în număr mai mare de patru capete pe transport, iar pe gabară au fost vreo 25 de cai (!).
2. Pe de altă parte, Șeful Departamentului Zoonoze al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Ştefan Răileanu, consideră atât caii cât şi bovinele care cresc în stare de libertate în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării sunt un tezaur genetic, motiv pentru care studenți din străinătate vin să cerceteze cabalinele din zonă.
3. Nu în ultimul rând, medicii veterinari amintesc că în Delta Dunării există un focar de anemie infecţioasă ecvină (AIE) şi leucoză enzootică bovină (LEB), motiv pentru care animalele de acolo nu pot fi transportate în alte zone decât în anumite condiţii. Legislaţia prevede că aceste animale pot fi scoase direct către abator, cu documente sanitar-veterinare, sau în cazul în care sunt vândute către alți proprietari
din alte zone li se fac analize de sânge. Dacă sunt pozitive, pot ajunge doar la abator, dacă nu, pot fi vândute în 72 de ore.
Având în considerare cele de mai sus, vă rog să binevoiți a răspunde la următoarele întrebări:
- Din perspectivă legală, cine este proprietarul acestor animale? Cine este obligat să asigure protecția acestor animale?
- Există în dezbatere vreo inițiativă legislativă care să reglementeze transportul pe apă al acestor animalelor?
Nu există răspunsuri