Către: Doamna Luminița ODOBESCU, Ministrul Afacerilor Externe
De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Compensații de la statul Maghiar pentru victimele Dictatului de la Viena
Stimată doamnă Ministru,
În toamna anului 1940, ca urmare a Dictatului de la Viena, în mai multe localități din Ardealul de Nord anexat din trupul țării, trupe militare maghiare au masacrat civili români, rromi și evrei, în intenția de a determina prin teroare un exod al populațiilor conlocuitoare nemaghiare. Atrocități similare au avut loc și spre sfârșitul anului 1944, îndeosebi pe fundalul mișcărilor de trupe, în contextul frontului care s-a mișcat relativ rapid înspre vest, dar mai ales după 23 august 1944, când România a ieșit din coaliția Puterilor Axei și s-a alăturat Puterilor Aliate. În scopul desființării românismului și instaurării maghiarizării forțate în regiune au suferit mii de români care au fost masacrați și trimiși în lagăre de concentrare.
În anul 1997, statul maghiar a adoptat o lege prin care persoanele de etnie română care au suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial din cauza autorităților maghiare ar fi trebuit să primească compensații. Românii au crezut că este vorba de o acțiune seriosă și responsabilă a autorităților maghiare și au cheltuit sume importante de bani pentru procurarea documentelor justificative, traducerea lor în maghiară și expedierea lor către autoritățile din Budapesta.
În acest context, doamnă Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
1. Care sunt informațiile deținute de MAE în vederea procedurii obținerii compensațiilor de către cetățeni români, promise de Budapesta? Dacă această lege a fost pusă în practică și cât a fost de eficientă?
2. Câți români au primit în mod real acele compensații?
3. Cum s-a implicat Ministerul Afacerilor Externe în vederea sprijinirii românilor solicitanți a acestor compensații?
4. Ce sume a virat statul maghiar în baza acelei legi din 1997 până în prezent?
Nu există răspunsuri