Dan Tanasă – întrebare către M.A.E. – Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă

Către: Domnul Bogdan AURESCU, Ministrul Afacerilor Externe

De la: Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş

Subiectul întrebării: Comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă

Stimate domnule Ministru,

Masacrul de la Fântâna Albă este unul dintre cele mai sângeroase evenimente din istoria României care a avut loc la data de 1 aprilie 1941 în localitatea Fântâna Albă din Bucovina de Nord, acum regiunea Cernăuți, la doar 3 kilometri de actuala graniță au fost masacrați 3000 de români mișelește de către grănicerii sovietici, majoritatea femei, copii și bătrâni. Masacrul a fost deosebit de sângeros, trupele bolșevice folosind grenade arme grele și cavalerie pentru a nimici refugiații care încercau să treacă granița, au existat rapoarte că sovieticii au jefuit și au violat în timpul

atacului. Timp de decenii s-a încercat mușamalizarea și uitarea acelor evenimente cumplite până în anul 1990, doar în anul 2000 s-a permis oficierea unui parastas pentru odihna românilor care și-au dorit doar să trăiască în România.

Ca rezultat al emigrărilor, deportărilor și asasinatelor, demografia românească a regiunii Cernăuți a scăzut cu 75.000 de persoane între recensământul românesc din 1930 și primul recensământ sovietic din 1959, iar epurarea etnicilor români a continuat și continuă până în zilele noastre, acum de către autoritățile ucrainene.

Acum o nouă încălcare a drepturilor românilor vine după Scandalul Bîstroe și eliminarea drepturilor educaționale ale minorității românești din Bucovina, Ținutul Herța și sudul Basarabiei cât și după anunțul recent privind dezgroparea osemintelor și scoaterea la licitație a 200 de morminte românești din cimitirul istoric din Cernăuți. Românii prezenți la comemorarea anuală a victimelor Masacrului de la Fântâna Albă au fost umiliți de către autoritățile ucrainene care au scos și steagul românesc de pe monumentul comemorativ și i-au silit pe români să-și susțină slujba de parastas în pădure la vechea troiță, pentru că la cea oficială a fost a fost ținută doar în limba ucraineană și s-a intonat doar imnul ucrainean, toate acestea având loc în prezența consulului României la Cernăuți, Irina-Loredana Stănculescu.

Important de subliniat este faptul că în anul 2021, Administrația Regională de Stat Cernăuți (Consiliul Județean) a publicat un film de scurt metraj urmat de declarație oficială care susținea că Masacrul de la Fântâna Albă a fost „o provocare premeditat planificată și organizată de către serviciile secrete române împotrivă locuitorilor Bucovinei, soldată cu 50 de victime bucovinene, predominant de etnie ucraineană”.   

        În concluzie, pe obeliscul comemorării masacrului din 1941 flutură 2 steaguri bicolore ucrainene, în ciuda faptului că până acum era însoțit cu tricolor, iar coroanele depuse cu motive tricolore au fost alungate și înlocuite cu flori bicolor. Nu ne poate surprinde dacă în viitor se va anunța că acolo au fost uciși doar ucraineni pentru a pretinde că acestea au fost victime ale represiunii staliniste. Este jignitor că nu apar simboluri românești pe monumente precum troița donată ca omagiul pentru românii uciși mișelește în aprilie 1941 de către „Vatra Românească” din Târgul Mureș.  

În acest context, domnule Ministru, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Din ce cauză Ministerul Afacerilor Externe ignoră semnalele de alarmă și solicitările asociațiilor românești din Ucraina?

2. Care va fi reacția M.A.E în privința atitudinii autorităților ucrainene față de reprezentanții Consulatului României la Cernăuți și față de lipsa simbolurilor românești?

3. În ciuda tratatului de bună vecinătate între statul Român și Ucrainean, partea ucraineană continuă să îl încalce, care este poziția M.A.E în privința contracarării problemelor existente?

4. Ce rapoarte și/sau declarații ați obținut de la Consulatul General Român de la Cernăuți în urma incidentului discriminatoriu de la comemorarea victimelor masacrului de la Fântâna Albă?

5. De ce strategie dispune M.A.E în 2023 în vederea protejării românilor din Ucraina în contextul războiului ruso-ucrainean?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]