Către: Tudorel ANDREI, Președintele Institutului Național de Statistică
De la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş
Subiectul întrebării: Numărul secuilor din România
Stimate domnule Președinte,
Secuii (popular ”săcui”, în maghiară, ”székelyek”) sunt un grup etnografic din România care cultural s-a manifestat în județele Covasna, Harghita și în arealul central și sud-estic al județului Mureș. Se mai autodefinesc ca secui și locuitorii din câteva sate ale județelor Alba și Cluj (din fostul Scaun Secuiesc al Arieșului) și din județele Sibiu și Brașov.
Secuii vorbesc un dialect cu numeroase arhaisme și regionalisme. Nucleul ariei lor de locuire este regiunea din sud-estul Transilvaniei. La recensământul efectuat în perioada 18-27 martie 2002, doar 532 de persoane s-au declarat că aparțin minorității secuilor din România. A existat și la recensământul din 2011, posibilitatea ca etnicii maghiari să se declare secui și nu maghiari.
Guvernul României a stabilit în chestionarul de recensământ faptul că identitatea secuiască a fost inclusă în chestionar ca o subcategorie a minorităţii naţionale maghiare. Identitatea ceangăilor rămânând în mod justificat în continuare ca o subcategorie opţională a categoriei „alte naţionalităţi”. Mai exact, în nomenclatorul etniilor și al limbilor materne a fost structurată codificarea sub următoarea formă: la Nivel 1 – s-a stabilit codul 1100 Maghiar pentru ca la Nivelul 2 să existe opțiunile: 1101 Maghiar – 1102 Secui.
Cu toate acestea, în datele prezentate în mod public cu privire la rezultatele recensământului nu sunt prezentate și aceste subcategorii.
Așadar nu este cunoscut numărul exact al secuilor din România, putem crede chiar că în România nu mai există nici un secui conform cifrelor oficiale prezentate până în prezent. Cu toate acestea, cunoaștem numeroase cazuri concrete, cetățeni care s-au adresat Birourilor Parlamentare din țară și care au afirmat că la recensământ s-au declarat secui.
În acest context, domnule Președinte, vă rog să îmi răspundeți la următoarele întrebări:
- Care este numărul exact al secuilor din România declarați la Recensământul din 2021, mai exact câte persoane au fost încadrate în codul 1102 – subcategoria secui?
2. Care este numărul exact al persoanelor din România care s-au identificat ca etnici „ceangăi” la recensământul din 2021, cod în nomenclator 3200 „Alte etnii” – 3201 „Ceangău”?
3. Câte persoane s-au declarat secui la Recensământul din 2011 și cum a evoluat această cifră în timp?
4. Din ce motiv nu au fost prezentate datele extinse ale recensământului cu privire la toate etniile, mai exact toate acele subcategorii din nomenclatorul etniilor? Vă rugăm să ne comunicați o statistică relevantă și cuprinzătoare cu toate etniile, respectiv subcategoriile acestora la nivel de țară.
Nu există răspunsuri