Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim Ministru al Guvernului României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Taxa pe soare
Stimate Domnule Prim Ministru,
Până la urmă, marți seara Guvernul a publicat în Monitorul Oficial, Ordonanța de urgență care prevede că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri. Cu numai o zi înainte, Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut în conferință de presă că tot scandalul iscat de lipsa „taxării doar ca posibilitate” în recent adoptata Ordonanță de urgență privind promovarea energiei regenerabile ar fi pornit de la o primă versiune aflată în dezbatere inițial pe site-ul Ministerului Energiei și publicată apoi pe toate site-urile, inclusiv pe cel al Guvernului. Explicațiile oferite de Ministrul Energiei pe tema așa-numitei „taxe pe soare” care a fost introdusă în ordonanța de urgență adoptată în ședința de Guvern din 29 noiembrie, nu sunt conforme cu realitatea. Guvernul a copiat întocmai textul prevăzut de Directiva UE care trebuia transpusă în legislația națională, schimbând textul proiectului de OUG aflat în dezbatere publică a stârnit un întreg scandal.
Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile are următoarele prevederi: „Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri: (a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin; (b) începând cu 1 decembrie 2026, dacă proporția globală de instalații de autoconsum depășește 8 % din puterea totală instalată de energie electrică a unui stat membru și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize costuri-beneficii efectuate de autoritatea națională de reglementare a respectivului stat membru printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alineatul (2) litera (a) punctul (ii) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau (c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut cu o zi în urmă că textul final al Ordonanței adoptate de Guvern va conține posibilitatea taxării, în anumite situații, de la 1 decembrie 2026. Datele oficiale arată că documentul aflat pe agenda SGG este diferit de cel publicat în transparență decizională în luna iulie pe site-ul Ministerului Energiei, iar actul publicat acum în Monitorul Oficial arată că sunt de fapt până la 3 situații, posibilitatea taxării de la 1 decembrie 2026 fiind doar una dintre acestea.
Domnule Prim Ministru, doresc să vă întreb de ce ați impus taxe pentru cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie verde? Parcă susțineați mediul investițional în România, persoanele fizice care au cheltuit bani pentru panouri, antreprenorii mici și mijlocii care au reușit să monteze panouri fotovoltaice trebuie taxați acum, după ce au făcut investiții? Statul obligă prosumatorii de energie din surse regenerabile să instaleze un contor special şi apoi să plătească o taxă pe razele de soare, deci statul nu statul nu face nimic. Dacă prosumatorul de energie din surse regenerabile produce mai mult de 30 de KW, se aplică taxa imediat, dacă produce mai puţin, se va aplica din 2026, iar dacă beneficiat de ajutor de la bugetul de stat prin Programul Casa Verde sau prin PNRR, dacă este firmă se aplică imediat. Este acesta o formă de discriminare între categoriile de prosumatori?
Domnule Prim Ministru, s-a constatat de fiecare dată când au fost făcute modificări prin Ordonanțe de urgență că una a fost publicat în transparență decizională, alta a apărut în Monitorul Oficial, deci Ministrul Energiei a mai avut un interes, rezultând că este încă odată responsabil de o greșeală! Conform Strategiei Energetice a României, Guvernul condus de Dvs. va mai susține în continuare aceste forme de producere a energiei nepoluante?
Nu există răspunsuri