Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – România și spațiul Schengen

Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României

Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș

Subiectul întrebării: România și spațiul Schengen

Stimate Domnule Prim-ministru,

Subiectul Schengen este cel mai discutat și dezbătut în ultimele zile pe întreg continentul european. Gestul profund antiromânesc reprezintă o insultă la adresa națiunii române, tocmai de aceea doresc să vă aduc la cunoștință următoarele lucruri:

1. Domnul ministru, Cătălin Predoiu, în luna octombrie a făcut presiuni publice pentru adoptarea cât mai rapidă a noilor Legi ale Justiției, legi prin care a dorit să instituie primatul dreptului european, eliminând sancțiunea pentru magistrații care nu respecta deciziile obligatorii ale CCR, o măsură care a constituit un veritabil atac la suveranitatea națională. „… pentru că Guvernul are un obiectiv esențial, care înseamnă aderarea la spațiul Schengen si, după cum este bine cunoscut de toata lumea, acest obiectiv este pus în legătură de unele state-membre de progresele în cadrul MCV, iar în cadrul MCV, unul dintre obiective este adoptarea Legilor Justiției.”

2. Tot în luna octombrie, România a cumpărat cu 44 milioane euro două nave de pompieri de la compania olandeză Damen, cu o zi înainte de vizita premierului Mark Rutte.

3. În data de 2 decembrie 2022, Cancelarul Austriei Karl Nehammer s-a întâlnit la Atena cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele României Klaus Iohannis. La acel moment, președintele României respinsese acuzația de slabă protecție a frontierei. „Nu există un flux necontrolat de migranți și nu a fost niciodată. România nu a fost niciodată o parte centrală a „rutei balcanice”.

4. Pe 6 decembrie 2022, Compania Națională Aeroporturi București și constructorul PORR (Austria) au semnat un contract de 308 milioane lei pentru modernizarea căilor de rulare și creșterea capacității de parcare a aeronavelor, acesta fiind cel mai mare contract de investiții din România în ultimii 10 ani.

5. Pe 8 decembrie 2022, Karl Nehammer, cancelarul Austriei a susținut o conferință de presă alături de președintele PPE (Partidul Popular European), în care a afirmat că țara sa se va opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen la Consiliul JAI (Consiliul Justiției și Afacerilor Interne). Motivul pe care conducerea din Austria îl invoca pentru refuz a fost migrația ilegală dinspre România, afirmând că peste 75.000 de emigranți au trecut în Austria neînregistrați prin Bulgaria, Serbia, România și Ungaria. La aceste acuzații, domnia voastră ați răspuns că România nu se află pe fluxul de migrație, iar ministrul de interne, Lucian Bode a declarat că aceste probleme nu pot fi imputate României. Cu toate acestea, Cancelarul Austriei a mai declarat că-și dorește un calendar pentru primăvară în ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei în Schengen.

Având în vedere întreaga deschidere a guvernului de la București de a îndeplini toate aspectele tehnice necesare, efortul diplomatic din ultimii ani, s-a dovedit că nu a fost suficient pentru a satisface dorințele Austriei, deși toate statele membre au fost de acord ca România a îndeplinit toate obiectivele și criteriile necesare intrării în Schengen.

Având în considerare cele de mai sus, vă rog frumos să binevoiți a răspunde în scris la următoarele întrebări:

  1. Ce strategie va adopta guvernul pe care domnia voastră îl coordonează în vederea remedierii situației aderării României la spațiul Schengen ?
  2. Ce măsuri considerați necesare a fi luate pentru a transmite un semnal clar Austriei că decizia lor a nedreptățit profund întreaga Românie ?
  3. Guvernul cunoaște stadiul actual al colectării redevențelor și al celorlalte categorii de venituri pe care compania OMW-Petrom le datorează către bugetul de stat ?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Mihail Neamțu, deputat AUR, Președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, solicită de urgență o anchetă privind înstrăinarea și vulnerabilizarea tezaurului dacic. ”Cu profundă îngrijorare, cer Primului Ministru, Ministerului Culturii, Ministerului Public și Ministerului Afacerilor Interne să demareze imediat o investigație amplă asupra modului în […]
Astăzi, românii din întreaga țară au demonstrat încă o dată că spiritul unirii nu este doar o pagină din istorie, ci un ideal viu, care ne dă forța de a lupta pentru viitorul și libertatea noastră. Cu ocazia Micii Uniri, AUR a organizat marșuri patriotice la […]
“Sebastian Burduja a descoperit, brusc și surprinzător, apa caldă! După ani de zile de negare și plecăciune în fața politicilor impuse de Bruxelles, acum vin senin și se prefac că sunt îngrijorați că Green Deal este nociv. Domnule Burduja, românii nu suferă de amnezie! Prin angajamentele […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) s-a reunit miercuri, 22 ianuarie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Național de Conducere (CNC). În privința alegerilor prezidențiale, AUR a votat în unanimitate pentru reintrarea în cadrul constituțional prin reluarea turului 2 al alegerilor prezidențiale. Totodată, în perspectiva organizării unei […]
AUR condamnă ferm refuzul majorității parlamentare PSD-PNL-UDMR de a introduce pe ordinea de zi a plenului Senatului solicitarea noastră pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, esențială pentru revenirea la un cadru constituțional legitim. Reprezentanții PSD, PNL și UDMR au votat împotriva solicitării AUR în Biroul […]
“Bazându-se pe cei 28 de miliarde de euro din PNRR, guvernul a încheiat contracte de 42 de miliarde de euro. Pentru a plăti cele 42 de miliarde de euro, Guvernul a reușit să încaseze de la Uniunea Europeană puțin peste 9 miliarde de euro, din care […]