Dan Tanasă – întrebare către Guvernul României – România și spațiul Schengen

Către: Nicolae-Ionel CIUCĂ, Prim-ministru al Guvernului României

Din partea: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș

Subiectul întrebării: România și spațiul Schengen

Stimate Domnule Prim-ministru,

Subiectul Schengen este cel mai discutat și dezbătut în ultimele zile pe întreg continentul european. Gestul profund antiromânesc reprezintă o insultă la adresa națiunii române, tocmai de aceea doresc să vă aduc la cunoștință următoarele lucruri:

1. Domnul ministru, Cătălin Predoiu, în luna octombrie a făcut presiuni publice pentru adoptarea cât mai rapidă a noilor Legi ale Justiției, legi prin care a dorit să instituie primatul dreptului european, eliminând sancțiunea pentru magistrații care nu respecta deciziile obligatorii ale CCR, o măsură care a constituit un veritabil atac la suveranitatea națională. „… pentru că Guvernul are un obiectiv esențial, care înseamnă aderarea la spațiul Schengen si, după cum este bine cunoscut de toata lumea, acest obiectiv este pus în legătură de unele state-membre de progresele în cadrul MCV, iar în cadrul MCV, unul dintre obiective este adoptarea Legilor Justiției.”

2. Tot în luna octombrie, România a cumpărat cu 44 milioane euro două nave de pompieri de la compania olandeză Damen, cu o zi înainte de vizita premierului Mark Rutte.

3. În data de 2 decembrie 2022, Cancelarul Austriei Karl Nehammer s-a întâlnit la Atena cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele României Klaus Iohannis. La acel moment, președintele României respinsese acuzația de slabă protecție a frontierei. „Nu există un flux necontrolat de migranți și nu a fost niciodată. România nu a fost niciodată o parte centrală a „rutei balcanice”.

4. Pe 6 decembrie 2022, Compania Națională Aeroporturi București și constructorul PORR (Austria) au semnat un contract de 308 milioane lei pentru modernizarea căilor de rulare și creșterea capacității de parcare a aeronavelor, acesta fiind cel mai mare contract de investiții din România în ultimii 10 ani.

5. Pe 8 decembrie 2022, Karl Nehammer, cancelarul Austriei a susținut o conferință de presă alături de președintele PPE (Partidul Popular European), în care a afirmat că țara sa se va opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen la Consiliul JAI (Consiliul Justiției și Afacerilor Interne). Motivul pe care conducerea din Austria îl invoca pentru refuz a fost migrația ilegală dinspre România, afirmând că peste 75.000 de emigranți au trecut în Austria neînregistrați prin Bulgaria, Serbia, România și Ungaria. La aceste acuzații, domnia voastră ați răspuns că România nu se află pe fluxul de migrație, iar ministrul de interne, Lucian Bode a declarat că aceste probleme nu pot fi imputate României. Cu toate acestea, Cancelarul Austriei a mai declarat că-și dorește un calendar pentru primăvară în ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei în Schengen.

Având în vedere întreaga deschidere a guvernului de la București de a îndeplini toate aspectele tehnice necesare, efortul diplomatic din ultimii ani, s-a dovedit că nu a fost suficient pentru a satisface dorințele Austriei, deși toate statele membre au fost de acord ca România a îndeplinit toate obiectivele și criteriile necesare intrării în Schengen.

Având în considerare cele de mai sus, vă rog frumos să binevoiți a răspunde în scris la următoarele întrebări:

  1. Ce strategie va adopta guvernul pe care domnia voastră îl coordonează în vederea remedierii situației aderării României la spațiul Schengen ?
  2. Ce măsuri considerați necesare a fi luate pentru a transmite un semnal clar Austriei că decizia lor a nedreptățit profund întreaga Românie ?
  3. Guvernul cunoaște stadiul actual al colectării redevențelor și al celorlalte categorii de venituri pe care compania OMW-Petrom le datorează către bugetul de stat ?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Acțiunile Instituției Prefectului din județul Harghita […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de Statistică De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Distribuția pe localități a […]
Adresată: Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Preşedintelui ANPM Laurențiu-Alexandru PĂȘTINARU, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea FECHET   De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Perioada de stocare și de prelucrare maximă […]
Adresată: Domnului Ministru al Apărării, Angel TÎLĂR, De către: Senator AELENEI Evdochia Circumscripția: nr. 14, Constanţa Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul întrebării: protejarea cetățenilor județului Constanța Stimate domnule Ministru,           Mă adresez dumneavoastră în contextul războiului nemilos al […]
Adresată: Autorității de Supraveghere Financiară, Președintelui Nicu Marcu De către: Senator Andrei BUSUIOC  Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 27/09/2023 Obiectul întrebării: Companiile de reasigurări Stimate domnule Președinte Nicu Marcu, Printre principalele modalități de protecție împotriva unor pierderi financiare considerabile […]
Adresată: Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministrul afacerilor externe Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, ministrul muncii și solidarității sociale Doamnei Ligia DECA, ministrul educației Domnului Alexandru RAFILA, ministrul sănătății De către Domnul senator: Dorinel COSMA Circumscripția electorală: Nr. 7, Botoșani Grupul Parlamentar: A.U.R. Ședința Senatului din data de: 27.09.2023 Obiectul […]