Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim Ministru al Guvernului României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: INS nu actualizează valoarea coșului de consum pentru un trai decent
Stimate Domnule Prim Ministru,
Fundația Friedrich Ebert România solicită public Institutului Național de Statistică să actualizeze valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în România! Valoarea coșului de consum pentru un trai decent stă la baza legii aflate în vigoare (Legea nr. 174 / 2020) și care prevede corelarea salariului minim cu valoarea coșului de consum pentru un trai decent. Coșul de consum trebuie să asigure un trai minim decent, acesta incluzând o serie de cheltuieli care nu se limitează doar la subzistența fizică a persoanei, la nevoile biologice, casă, masă și încălzire, ci include și unele cheltuieli care răspund unor nevoi sociale si psihologice ale persoanei, cum ar fi educația și cultura, recreere și vacanță și chiar un fond de economii al familiei din totalul veniturilor. Coșul de consum trebuie considerat un parametru pentru ceea ce ar trebui să reprezinte un trai minim decent. INS nu include în coșul de consum cheltuielile tot mai mari din ponderea venitului unei familii/persoane singure cu facturile la curent, gaze, încălzire și la chiria care trebuie plătită lunar, ceea ce este cea mai mare problemă a unui român la ora actuală. De când a fost promulgată Legea nr. 174 / 2020, coșul de consum pentru un trai decent trebuie să reprezinte principalul element de fundamentare al salariului minim. Conform datelor provenite de la Inspecția Muncii, pentru luna mai, 85% din contractele de muncă din România aveau o valoare inferioară valorii coșului de consum pentru un trai decent pe persoană singură, nu reușesc să asigure o sumă care să ajute salariatul român să aibă un trai decent.
Conform datelor publicate de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România, în septembrie, coșul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil. Pornind de la datele publicate de Fundația Friedrich Ebert și Syndex Romania, ASFANU – Asociația Familiilor Numeroase s-a calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România: la nivelul de 10.205 lei pentru o familie cu 3 copii, 11.751 lei pentru o familie cu 4 copii, 13.297 lei o familie cu 5 copii și aproape 15.000 lei pentru o familie cu 6 copii.
Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb de ce nu luați această decizie politică de a actualiza valoarea coșului de consum pentru un trai decent? Familiile cu mai mulți copii ar trebui să fie în grija Guvernului condus de Dvs., ar fi cazul să vă gândiți la viitorul acestora ca să nu fie nevoiți să plece toți din țară! Sau considerați că cei câțiva lei pe care îi dați în plus la alocația pentru copilul român este suficientă? Cu ce răspunsuri ați venit de la Bruxelles referitor la renegocierea capitolelor sociale din PNRR? Veți putea mări salariul minim și pensia minimă astfel încât românii să poată trăi civilizat sau vom fi ultimii europeni ca nivel de trai? Solicit răspuns scris.
Nu există răspunsuri