Către: Domnul Nicole Ionel Ciucă, Prim Ministru al Guvernului României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Exploatarea gazelor în Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD)
Stimate Domnule Prim Ministru,
Potrivit unui comunicat din 20 noiembrie 2018, Black Sea Oil and Gas (şi partenerii săi de la acea dată) au semnat cu Engie un acord pentru livrarea de gaze naturale din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD), pe o perioadă de minimum 10 ani, în conformitate cu legislaţia românească. „Fără acest contract, investitorii nu ar fi luat decizia finală de investiţie în acel proiect, proiectul nu ar fi fost implementat şi nu am fi văzut acest gaz pe piaţă. Suntem un mare furnizor de gaze către clienţii români casnici şi industriali. Dacă va fi suficientă cerere, gazul va merge la consumatorii români. Dacă nu va fi cerere în România, singura soluţie este să îl exportăm, dar marea majoritate a gazelor va rămâne aici în România”, a declarat reprezentantul Engie în conferinţa organizată de Profit.ro. Eric Stab, CEO al companiei de furnizarea a gazelor Engie România, citat de Agerpres a declarat la începutul lunii octombrie 2022: „Marea majoritate a gazelor cumpărate din Marea Neagră vor fi furnizate către consumatorii români şi doar surplusul va fi exportat”. Afirmația oficialului Engie a fost o replică pentru europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, care declarase cu o săptămână înainte că „este mâhnit că gazul care este extras de la Black Sea Oil & Gas – primul gaz din platforma continentală a Mării Negre – a fost deja contractat de grupul Engie pe trei ani, ceea ce este, în opinia sa, este o problemă care contravine legii în România pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a declarat Rareş Bogdan. Europarlamentarul a mai spus că prima dată, Black Sea Oil and Gas trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca respectivul gaz să fie scos de pe teritoriu.
Domnule Prim Ministru, avem o lege clară, prioritatea o are statul român, cum explicați faptul că și gazul din Proiectul Dezvoltare Gaze Naturale Midia (MGD) extras de Black Sea Oil and Gas va fi vândut la export, așa cum și cel din proiectul Neptun Deep va fi vândut austriecilor?
Veți solicita o anchetă a statului român, un control de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE care ar trebui să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea românească?
Nu există răspunsuri