Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim Ministru al Guvernului României
De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș
Subiectul întrebării: Complexul Energetic Oltenia și ALRO în parteneriat
Stimate Domnule Prim Ministru,
Dacă la începutul anului angajații de la Complexul Energetic Oltenia amenințau că opresc lucrul și făceau apel la Guvernul României pentru introducerea stării de urgență în sistemul energetic național, acum aflăm că ALRO a fost selectat de către Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi împreună o centrală electrică pe gaz, la Ișalnița, de 850 MW.
„ALRO (BVB: ALR) este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție instalată de 265.000 tpa, 47.000 de tone pe an de aluminiu reciclat și cu o capacitate de 332.000 de tone pe an de aluminiu turnat și facilități de procesare de 140.000 de tone pe an de aluminiu laminat la cald și la rece și divizia de extrudare. Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt Uniunea Europeană, dar Compania are exporturi și în SUA și Asia. ALRO anunță că a fost declarată ca fiind “investitorul selectat” în urma unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi împreună o centrală electrică pe gaz, la Ișalnița”. În conformitate cu anunțul de licitație, CEO și ALRO vor negocia înființarea unei societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) care va construi o centrală electrică pe gaze naturale de 850 MW, sub rezerva aprobărilor corporative ale ambelor companii. De fapt, această centrală electrică nu va fi una nouă, ci va înlocui două instalații vechi (blocuri) pe cărbune de 315 MW fiecare.
„Acest parteneriat va oferi ALRO oportunitatea de a-și diversifica modelul de afaceri, deoarece securitatea aprovizionării cu energie electrică reprezintă o necesitate pentru industria aluminiului și va sprijini planurile de dezvoltare pe termen lung ale grupului într-un mediu de afaceri plin de provocări. Deși este un efort foarte complex, suntem încrezători că va fi un proiect de succes având un partener puternic (CEO), care înțelege noile realități ale pieței energetice și demonstrează că știe să se adapteze la acestea”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație, ALRO. Companiile care fac parte din Grupul ALRO sunt: ALRO SA – producătorul de aluminiu, Alum SA – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion SRL – producător de aluminiu extrudat, Conef SA – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd – marketing, Vimetco Trading – vânzări de aluminiu. ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical. Structura acționarilor ALRO este: Vimetco PLC (54,19%), Paval Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și alții (12,38%).
Domnule Prim Ministru, această tranzacție va avea un impact pozitiv asupra industriei românești sau urmează împărțirea Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a putea fi vândut mai ușor pe bucăți? În momentul de față, 4,2 milioane de români consumă circa 83 de kilowați pe lună, dar în România nu mai putem vorbi de piață liberă fiindcă producem cu 200 de lei și vindem cu 2000 până la 3000 de lei/kWattul. O țară cu resurse energetice mari ca ale României a ajuns în criză energetică. Veți solicita introducerea stării de urgență în sistemul energetic național la următorul CSAT care va fi convocat pe data de 25 octombrie 2022?
Nu există răspunsuri