Aș dori să vă vorbesc astăzi despre sportul care se practică sau, mai bine spus, care nu se mai practică în țara noastră. Din păcate sportul de masă precum și cel de performanță nu au fost ferite de modul în care țara noastră a fost condusă timp de 30 de ani. De la 53 de medalii câștigate de sportivii români la jocurile olimpice din 1984, am ajuns la 4 medalii. O contraperformanță șocantă și cred că ne vor lua câteva decenii să revenim la un astfel de nivel de performanță, dacă vom reveni vreodată.
Dar, lăsând la o parte performanța pe care România a obținut-o de-a lungul timpului, vom vedea că în anul 2020 procentul cumulat al populației supraponderale și obeze a depășit 60% ! O creștere direct influențată de aceste deficiențe majore în domeniul sportului. Obezitatea infantilă afectează sănătatea copiilor noștri iar pe lângă alimentația inadecvată, prezentă inclusiv în grădinițe și școli, lipsa sportului și a activității fizice reprezintă principala cauză de apariție a bolilor. De ce nu mai fac copiii sport? De ce nu mai au unde să facă sport? Unde sunt competițiile școlare și liceale?
Primul punct din programul de guvernare pe care l-am regăsit ca obiectiv esențial pe termen mediu a fost elaborarea strategiilor naționale pentru sport. Spre surprinderea mea, nu am regăsit nici o strategie națională pentru sport! Până în acest moment, o strategie națională pentru sport nu există! Este prima dată când cineva vrea să facă o strategie națională pentru sport dar trecem peste faptul că s-a depășit termenul stabilit anul trecut, când Ministerul Sportului ne anunța că în decembrie va fi gata.
Ministrului Sportului, domnul Eduard Novak declara la începutul anului:
“ În 2022 avem un buget aprobat, doar pe sport, de 571 de milioane de lei. Este cel mai mare buget aprobat în ultimii foarte mulți ani din sport. Sunt foarte fericit (…) putem face planuri şi pe investiţii, şi pe deschiderea noilor secții, şi pe bugetare de copii şi juniori, şi pe sport paralimpic.”
In paralel doamna Carmencita Constantin- Președinte Federației Române de Gimnastică are o declarație diametral opusă, un strigăt de disperare și recurge chiar la solicitări de donații pentru ca echipa României să poată participa la Campionatele Mondiale de gimnastică în acest an!
Cum a gândit Ministerul Sportului această alocare bugetară?
Cred cu tărie că statul este principalul responsabil. Modul de guvernare de până acum a demonstrat că acesta nu este și nu a fost capabil să gestioneze activitatea sportivă. Puținele lucruri care s-au făcut în ultimii 30 de ani în domeniul sportului au fost făcute anapoda. Finanțarea cluburilor locale de către primării s-a dovedit a fi ineficientă. S-a neglijat partea de sport la nivel local si la nivelul școlilor. Lipsește o strategie precum și oameni de stat care să asigure desfășurarea activităților sportive.
Pentru ca România să redevină și să rămână cu adevărat competitivă, sportul nu trebuie să fie doar un mod de a petrece timpul liber ci o voință națională. Bani există, o spune chiar Ministrul Sportului. Cred că se pot găsi modalități de a folosi resursele astfel că prin inovare si colaborare să maximizăm eficiența și eficacitatea acestora în atragerea și dezvoltarea celor mai talentați sportivi români și în formarea echipelor viitorului. Sper ca factorii de decizie să conștientizeze importanța sportului pentru România.
Nu există răspunsuri