Deznaționalizare și poluare la granița României.
Din nou despre românii din Valea Timocului!
Anul trecut am avut prilejul să-i vizitez, de această dată în calitate de demnitar al statului român, pe românii din Valea Timocului, Serbia. Doresc să readuc în atenția publică situția inacceptabilă în care este menținută o comunitate de peste 300.000 de români chiar la granița României. Frații de peste Dunăre din zona Bor, Negotin, Zajecar, Cladova sunt supuși unui regim crunt de deznaționalizare de către statul sârb. În lipsa școlilor în limba română, fără presă și cu un număr extrem de redus de biserici care slujesc în limba română, acești frați ai noștri se află în pragul pierderii totale a identității. Prin școlarizare exclusiv în limba sârbă și în lipsa unui suport ferm din partea statului român acești români sunt la o generație sau două de sârbizare completă. Acești români nu își doresc altceva decât să poată trăi liniștiți în satele lor, să își vorbească limba pe care o cunosc de sute de ani, iar copii lor să învețe în graiul matern și să se poată ruga în biserici românești.
Din păcate asupra lor s-a năpustit un alt dezastru, de data aceasta de ordin economic și ecologic. Companii miniere din China rad la pământ munți întregi pentru a exploata cuprul și alte metale din zona Timocului. Cetățeni sârbi, etnicii români sunt forțați să își vândă terenurile către aceste companii, în caz contrar sunt amenințați, intimidați și chiar forțați de autoritățile locale să renunțe la proprietăți. Despăgubirile sunt sume derizorii iar, uneori, nici măcar acestea nu sunt oferite.
Pe lângă aceste practici anti-europene și contrare drepturilor omului asistăm și la un dezastru ecologic. Companiile miniere nenorocesc întreaga floră și faună din zonă, deversând substanțe interzise în apele curgătoare, punând în pericol nu doar viața animalelor dar și a oamenilor care practică agricultura sau sunt alimentați cu apă din aceste surse. În urma delegației pe care am condus-o, au fost prelevate mostre din apele curgătoare aflate în zona orașului Bor și trimise la un laborator de analize din România iar rezultatele sunt strigătoare la cer. Apele pârâului Borska Veka se varsă în Timoc, iar mai apoi acestea ajung în Dunăre. În aceste ape s-a constat că există de 8,84 ori mai mult fier decât limita admisă; de 54 de ori mai mult cupru(!!!); de 2,1 ori mai mult mangan; de 11 ori mai mult nichel și de 6,5 ori mai mult cobalt.
Subliniem că aceste ape ajung să afecteze statul român, iar o reacție a Guvernului României se impune de urgență. Nu doar comunitatea românească din Timoc este pusă în pericol ci chiar cetățenii României care locuiesc la graniță cu Serbia. Poluarea la aceste cote nu poate fi tolerată, atât normativele europene cât și cele naționale interzic o astfel de practică a companiilor, indiferent de interesul economic avut în speță. Fac un apel public la autoritățile statului român, să ia atitudine și să intervină de urgență pentru salvarea românilor din Timoc și pentru protejarea apelor Dunării. Nu putem accepta un astfel de tratament profund anti-european și contrar cu valorile noastre democratice. România nu mai poate fi bătaia de joc a statelor învecinate!
Nu există răspunsuri