Săptămâna aceasta celebrăm Ziua Naţională a Lecturii, un prilej de a reafirma rolul fundamental al cărţii în dezvoltarea intelectuală, morală şi spirituală a naţiunii noastre. În paginile scrise de-a lungul secolelor se află esenţa identităţii noastre, rădăcinile gândirii critice şi aripile imaginaţiei fără de care niciun popor nu poate spera să îşi cucerească viitorul.
Lectura nu este doar o fereastră către lume, ci şi o oglindă a sufletului. Fiecare carte citită este o călătorie prin universuri necunoscute, un dialog tăcut între autor şi cititor, o şcoală a sensibilităţii şi a discernământului. Fără ea, mintea se vestejeşte, iar spiritul devine prizonierul superficialităţii.
În calitate de profesor universitar, cu peste 33 de ani de experienţă la catedră, am văzut cu propriii mei ochi cum lectura deschide minţi şi modelează caractere. Am învăţat predând peste hotare că naţiunile care pun cartea în mâinile copiilor, în mâinile tinerilor îşi clădesc viitorul pe temelii solide. Am simţit, scriind poezie, proză, că limba nu este doar un instrument al comunicării, ci şi al frumuseţii, al reflecţiei profunde asupra lumii.
Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie deci să redescoperim puterea cuvântului tipărit. Este drept, tehnologia ne oferă un acces instantaneu la informaţie, dar nu poate înlocui intimitatea paginii răsfoite, bucuria descoperirii unui text care deschide perspective, forţa modelatoare a lecturii asupra gândirii.
De aceea, îndemn Ministerul Educaţiei şi toate instituţiile de cultură, pe noi toţi, dragii mei colegi, doamne deputaţi şi domni deputaţi, să ne reînnoim angajamentul pentru promovarea lecturii. Avem nevoie de biblioteci moderne, de sprijin pentru scriitorii români, de programe naţionale care să aducă lectura mai aproape de tineri. Şi, mai presus de toate, avem nevoie de modele – părinţi, profesori, lideri – care să inspire prin exemplul lor dragostea pentru carte.
Să nu uităm că un popor care citeşte este un popor care gândeşte, iar un popor care gândeşte este un popor care nu poate fi înfrânt!
Vă mulţumesc.
Comments are closed