Respingerea recentă a unui pachet de amendamente AUR esenţiale pentru diaspora de majoritatea parlamentară PSD-PNL-UDMR generează preocupări majore privind angajamentul guvernamental faţă de cetăţenii români din străinătate.
Aceste amendamente vizau aspecte fundamentale pentru susţinerea şi dezvoltarea comunităţilor româneşti din diaspora.
Amendamentele respinse cuprindeau măsuri concrete pentru consolidarea sprijinului acordat diasporei române, incluzând majorarea fondurilor destinate programelor culturale pentru păstrarea identităţii naţionale, alocarea resurselor financiare pentru instituţiile de învăţământ românesc din diaspora, finanţarea evenimentelor culturale şi educaţionale, precum şi dezvoltarea şi eficientizarea serviciilor consulare.
Un element crucial al propunerilor legislative îl reprezintă suplimentarea bugetului cu 30.000 mii lei pentru extinderea personalului consular, o măsură necesară pentru eficientizarea serviciilor consulare şi reducerea timpilor de aşteptare.
În plus, se propunea alocarea a 100 mii lei pentru înfiinţarea şi finanţarea centrelor comunitare româneşti în străinătate, conform prevederilor Legii nr. 86/2016.
O atenţie deosebită a acordat AUR, în amendamentele respinse comunităţilor româneşti din Ucraina, prin propunerea de suplimentare a bugetului cu 10 milioane lei pentru deschiderea Institutului Cultural Român la Kiev şi a unei filiale la Cernăuţi, o iniţiativă care aşteaptă implementare din 2007.
Propunerile legislative includeau, de asemenea, înfiinţarea de noi consulate generale în localităţi strategice precum:
– Italia: Cagliari, Genova
– Portugalia: Faro
– Germania: Hanovra
– Suedia: Göteborg
– Regatul Unit: Birmingham, Southampton, Cardiff, Aberdeen, Bristol, Coventry, Luton, Doncaster, Ballymena
– Austria: Graz
– Canada: Edmonton
– Cipru: Limassol
Respingerea acestor amendamente evidenţiază necesitatea unei reevaluări fundamentale a strategiilor şi politicilor naţionale dedicate diasporei române. Este imperativ să se stabilească un dialog constructiv între factorii decizionali şi reprezentanţii comunităţilor româneşti din străinătate pentru identificarea şi implementarea unor soluţii eficiente care să răspundă nevoilor reale ale cetăţenilor români din diaspora.
Nu există răspunsuri