Costache Chertif – Interpelare – Stadiul proiectului de construire a Centrelor de mari arși în România

Adresată: Domnului Alexandru RAFILA, Ministru al Sănătății

De către: Senator Costache CHERTIF

Circumscripția electorală: nr. 26, Maramureș

Obiectul interpelării: Stadiul proiectului de construire a Centrelor de mari arși în România

Stimate domnule ministru,

În calitate de membru al Comisiei pentru Sănătate din Senatul României și în contextul recentei tragedii din Macedonia de Nord, care a readus în atenția publică problema gestionării pacienților cu arsuri severe, vă adresez prezenta interpelare pentru a clarifica stadiul actual al proiectului de construire a celor trei centre de mari arși la Timișoara, Târgu Mureș și București (Spitalul Grigore Alexandrescu).

Context și probleme identificate

1.Întârzieri inexplicabile

    Proiectul a fost inițiat acum 11 ani, înainte de tragedia din Colectiv, iar autoritățile au promis în mod repetat finalizarea acestor centre. În prezent, conform datelor Ministerului Sănătății, lucrările sunt finalizate doar în proporție de 60% la Timișoara și 20% la Târgu Mureș și București.

    Termenul estimat de finalizare (sfârșitul anului 2025 – trimestrul I 2026) pare, din nou, optimist, însă, având în vedere ritmul actual și istoricul birocratic, avem suficiente temeiuri pentru îngrijoare.

    2. Resurse limitate și riscuri pentru pacienți

    România dispune în prezent de doar 6 paturi oficiale pentru mari arși (Spitalul Floreasca), care nici măcar nu respectă integral standardele medicale necesare.

    Conform rapoartelor, 4.000 de pacienți anual necesită internare pentru arsuri, iar lipsa infrastructurii adecvate pune vieți în pericol.

    3. Eșecuri administrative repetate

    În 2018, fostul ministru Sorina Pintea a recunoscut că proiectul a fost blocat din cauza „birocrației, delăsării și lipsei de interes”.

    Chiar și după adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului în 2023 pentru accelerarea lucrărilor, progresul rămâne nesatisfăcător.

    4. Probleme de transparență

    În aprilie 2024, Ministerul Sănătății a modificat prin ordin criteriile pentru paturile de mari arși, permițând recunoașterea unor secții neconforme ca „centre de arși” – o măsură criticată de specialiști (bunăoară, dr. Elena Copaciu) ca fiind „făcută din pix”.

    Întrebări și solicitări

    Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rog respectuos să-mi comunicați:

    1.Ce măsuri concrete va lua Ministerul Sănătății pentru a accelera finalizarea celor trei centre? Există un plan de acțiune cu etape clare și responsabili desemnați? De ce nu s-a acționat mai decisiv în ultimii ani, în ciuda fondurilor alocate (220 milioane euro + 100 milioane euro pentru echipamente)?

      2. Cum se asigură respectarea standardelor medicale? Vor respecta noile centre recomandările internaționale privind ATI, blocuri operatorii și conexiunea cu UPU-urile? De ce nu a fost consultată comunitatea medicală în procesul de adaptare a legislației din 2024?

      3. Ce se întâmplă cu pacienții până la finalizare? Cum se asigură îngrijirea pacienților cu arsuri grave în condițiile actuale (bunăoară, parteneriate cu spitale din UE)? Există un protocol de urgență pentru situații ca cea din Macedonia de Nord?

      4. Cine răspunde pentru întârzierile proiectului și ce sancțiuni vor fi aplicate?

      5. De ce nu a fost comunicat public ordinul din aprilie 2024 care modifică criteriile pentru paturile de arși?

      Domnule ministru, tragedia de la clubul Colectiv (30 octombrie 2015) din București și cea recentă din Macedonia de Nord arată că lipsa centrelor de arși costă vieți. Vă solicit un răspuns detaliat și măsuri imediate pentru:

      • Monitorizarea săptămânală a progresului lucrărilor.
      • Transparență în cheltuirea fondurilor și consultarea specialiștilor.
      • Un plan de urgență pentru pacienții din prezent.

      Comments are closed

      MAI MULTE ARTICOLE

      Senatorul AUR, Petrișor Peiu, reacționează ferm la haosul legislativ generat de actuala coaliție de guvernare, […]
      Adresată: Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale De către: Deputat George-Nicolae […]
      Adresată: Doamnei Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale De către: Deputat George-Nicolae […]
      ”În cadrul unui interviu recent, acordat reputatei agenții de presă Info-Prim Neo (IPN), de la […]
      Adresată: Ministrului Educației și Cercetării, domnului – Daniel Ovidiu David De către Domnul senator: Ştefan […]