Deputatul Cosmin Corendea, vicepreşedinte al Comisiei pentru politică externă şi membru al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, a votat, astăzi, împotriva bugetului propus de coaliţia PSD-PNL-UDMR, pe care îl consideră o reţetă sigură pentru datorii, instabilitate economică şi ineficienţă administrativă, inclusiv în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, acolo unde a fost membru supleant.
“În loc de un proces democratic real, am asistat la un simulacru de audieri, unde coaliţia de guvernare a orchestrat o mascaradă politică pentru a justifica un buget fantezist, construit pe împrumuturi nesustenabile şi politici fiscale incoerente. AUR a încercat să introducă peste 100 de amendamente, însă toate au fost respinse în comisiile reunite”, a declarat deputatul Cosmin Corendea.
Bugetul prezentat de coaliţie este rezultatul a trei mari presupuneri:
1. Creştere economică de 2,5%, presupunere pe care o considerăm falsă. Vine în siajul celor din 2023 şi 2024, când Guvernul a venit cu presupunerea că vom avea o creştere economică reală în 2023 de 2,8%, am avut 2,1%. În 2024 s-a bazat pe o creştere de 3,4%, avem iată 1%, poate sub 1%.
2. Atragerea a 45 de miliarde de lei în plus de la Uniunea Europeană fată de anul trecut. Adică o creştere de la 43 la 88 de miliarde de lei.
3. Creştere cu 31 de miliarde de lei a cheltuielilor de investiţii, iarăşi o presupunere eronată, pentru că ea are la bază presupunerea că se vor încasa sumele suplimentare de la Uniunea Europeană.
„AUR NU va susţine un buget care condamnă România la instabilitate şi îndatorare excesivă. Vom continua să luptăm pentru un buget echilibrat şi responsabil, care să servească interesele cetăţenilor, nu jocurile politice ale actualei coaliţii”, a mai precizat deputatul Cosmin Corendea.
Deputatul AUR cere transparenţă, responsabilitate şi măsuri economice realiste, pentru ca România să nu mai fie ţinută captivă în datorii şi promisiuni fără acoperire!
Propunerile AUR:
a. Scăderea personalului bugetar cu 10%, dar indexarea salariilor celor rămaşi.
b. Plata integrală a indexării pensiilor aşa cum rezultă din legea în vigoare a pensiilor
c. Păstrarea pragului de 500.000 de euro pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor sau pe cifra de afaceri cum i se mai spune, dar cu creşterea acestei cote de la 1 la 1,2%.
d. Reducerea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor din agricultură, industria alimentară, IT şi construcţii pe parcursul a 5 ani, adică propunem ca anul acesta reducerea să fie în cuantum de 20% din ceea ce ar trebui redus.
e. Plafonul de la care se plăteşte impozit pe venit să nu mai fie 10.000 de lei ci să fie 8.000 de lei.
f. Majorarea conform legii cu 10,4% a alocaţiilor copiilor
g. Propunem să nu aplicam în proiectul nostru alternativ taxa pe construcţii speciale aşa-numita taxă pe stâlp.
Nu există răspunsuri