„Găsim inacceptabil ca șeful Cancelariei Prezidențiale și Consilierul Prezidențial pentru Apărare și Securitate Națională, domnul Cristian Diaconescu, să se avânte în a face public declarații confuze care nu fac altceva decât să genereze panică și tensiune în societatea românească.
Într-un moment atât de delicat pe plan internațional și într-un moment în care geopolitica în jurul României este într-o asemenea dinamică, ni se pare inacceptabil ca mesajele transmise de reprezentanți ai Administrației Prezidențiale să fie neclare, imprecise, chiar și dacă a fost ele au fost retractate a doua zi. Faptul că de la nivelul șefului Cancelariei Prezidențiale a plecat un mesaj precum România e în pericol de a cădea sub influența Rusiei s-a generat tensiune și temere la nivelul societății. Din partea Președinției ar fi trebuit să vină un mesaj de liniște, un mesaj diplomatic către poporul român, care să nu alarmeze și mai mult poporul care este agitat de ceea ce se întâmplă în țară, inclusiv de decizia din 6 decembrie.
Nu a fost comunicat public ca, la Riad, să existe o discuție între Statele Unite și Rusia privind retragerea bazelor americane din România. Domnul Diaconescu nu ar fi avut cum să știe ce s-a discutat la Riad între cele două părți, altceva în afară de ceea ce a apărut în spațiul public.
Pe de altă parte, cu tristețe, noi observăm că România nu a luat parte la nicio masă a negocierilor, nici la Munchen, când reprezentanții noștri au stat pe culoare, cunoscând oameni care, ulterior, au recunoscut public că nu-i știu pe reprezentanții României, și nici la Paris, acolo unde inițial am fost absenți, iar după două zile am fost convocați online, iar președintele interimar al României a ales să meargă personal deși nu era nevoie.
Declarația domnului Diaconescu rămâne inoportună și pretențiile noastre din partea dânsului sunt mult mai ridicate, având în vedere experiența diplomatică. Pe de altă parte, domnul Diaconescu ar trebui să înțeleagă că, având în vedere dinamica geopolitica ce are loc în jurul României, necesită și o diplomație adaptivă la noua realitate geopolitică și la noua sferă de influență a președintelui Trump în Europa.
Acea diplomație adaptivă trebuie să fie o diplomație actuală, o diplomație care să se muleze pe cerințele internaționale de astăzi și nu să rămână blocată în cărțile diplomației anilor 80 și 90, care, din păcate, precum observăm, prin exemplul României, nu mai funcționează de vreo 20 de ani de când noi trăim arta de a fi irelevanți pe plan internațional”, a declarat vicepreședintele Comsiei de Politică Externă din Camera Deputaților, deputatul AUR Cosmin Corendea.
Nu există răspunsuri