Interviu cu Claudiu Târziu, jurnalist, scriitor și editor. Copreședinte al partidului AUR, a patra forță politică a României, și membru al Senatului din decembrie 2020, acordat jurnalistului spaniol Álvaro Peñas, El Correo de España
Care este poziția dumneavoastră față de actuala criză din guvernul României?
Criza noastră politică a fost cauzată de o serie de neînțelegeri în așa-zisa coaliție de centru-dreapta (de fapt de stânga), cu sprijinul deplin al președintelui Iohannis. Având în vedere că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, dar și cu o criză energetică și economică, a fost momentul cel mai nepotrivit ca partidele guvernamentale să lupte pentru putere. Totuși s-a întâmplat. Toată această situație ne-a arătat cât de departe sunt partidele politice de agenda publică.
Între timp, la putere se află o nouă coaliție guvernamentală, formată din partide care, până acum câteva săptămâni, se aflau în poziții antagonice și diametral opuse. Liderii Partidului Naţional Liberal (PNL) au declarat în nenumărate rânduri că nu vor forma niciodată o coaliţie cu Partidul Social Democrat (PSD). Mai mult, Florin Cîțu, președintele Partidului Național Liberal și fost prim-ministru al României, declara că oricine negociază sau discută cu PSD este „un dușman al poporului român”. Destul de ciudat, aș spune. Astăzi, aceste două partide conduc România împreună, ca parteneri. În coaliția lor ei au atras din nou organizația etnică a minorității maghiare: UDMR.
Pentru ca publicul spaniol să înțeleagă cât de ciudată este această nouă coaliție de guvernare, voi face o analogie cu partidele din propria lor țară. Să ne imaginăm că PSOE s-a aliat cu PP și Partidul Naționalist Basc (PNV). Nu cred că s-a întâmplat asta în Spania. Nu există compatibilitate – să zicem, doctrinară – între partidele noii coaliții. Singurul lucru care unește aceste partide este dorința puternică și evidentă de a distribui resursele bugetare și banii europeni – care vor veni în cadrul Planului de Recuperare și Reziliență – către prietenii și apropiații lor.
Partidul dumneavoastră a fost o mare surpriză la alegerile de anul trecut, în ceea ce ați descris drept o „revoluție conservatoare”. Care este cheia succesului dumneavoastră?
Vorbim despre problemele care interesează poporul român, anume acele probleme ignorate de alte partide politice. Dacă sistemul politic românesc ar fi funcționat, dacă vechile partide ar fi reprezentat cu adevărat interesele cetățenilor, eu și colegii mei n-am fi avut motiv să intrăm în politică.
Sunt scriitor și jurnalist, dar am și experiență în antreprenoriat cultural. Acestea sunt principalele mele interese și pasiuni și mi-ar fi plăcut să continui să scriu și să public. Dar trăim de 30 ani într-un simulacru de democrație, unde lucrurile care se întâmplă în culise contează mai mult decât ce se întâmplă pe scenă.
Vechile partide au pretins că reprezintă interesele poporului, dar n-a fost decât o glumă proastă. În realitate au construit niște structuri prin care un grup de oameni au drenat resurse publice și au parazitat instituțiile „democratice”. Acest lucru i-a revoltat pe mulți dintre noi. Concluzia noastră a fost că ar trebui să lăsăm deoparte interesele personale și să ne implicăm serios în politică.
Din echipa care a fondat Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) la sfârșitul anului 2019, aproape nimeni nu fusese implicat politic până acum. Am început ca o mișcare mică, dar dorind să spargem „monopolul” vechilor partide. Fiind o mișcare nou creată, fără conexiuni financiare, resursele noastre erau foarte limitate. Prin urmare campania noastră s-a concentrat în principal pe utilizarea rețelelor sociale. Nu lucrăm după o rețetă „clasică”. Am lucrat cu singurul lucru pe care îl aveam la dispoziție. Cei care ne-au cunoscut și-au dat seama că suntem oameni ca și ei, fără experiență politică, dar cinstiți în ce facem. Pentru cei care ne-au votat eram cu totul diferiți de „vechii” politicieni.
Unul dintre punctele forte ale AUR a fost lupta împotriva politicii COVID-19. Care este poziția dumneavoastră față de măsurile tot mai restrictive?
Faptul că acest virus este o mare provocare pentru sistemele noastre de sănătate nu înseamnă că ar trebui să renunțăm la democrație și la statul de drept. Criza epidemică nu anulează democrația. Este o situație excepțională, care necesită măsuri neobișnuite. Cu toate acestea, aceste măsuri trebuie să respecte Constituția. În nenumărate ocazii Constituția și legile au fost încălcate. Un mic grup de oficiali nealeși au luat măsuri bizare, cum ar fi interzicerea traficului pe timp de noapte sau închiderea cimitirelor.
„Pașaportul verde” este de fapt un pașaport de segregare care nu ajută cu nimic în lupta împotriva virusului. Este un mijloc de control incompatibil cu o societate liberă și democratică. Acest „document” dezbină societatea și-i antagonizează pe oameni. Pare doar un instrument de impunere a vaccinării, împotriva voinței unor largi categorii de cetățeni. Ei trebuie să „aleagă” între vaccinare și pierderea locului de muncă, ceea ce este groaznic.
Ne opunem ferm introducerii „pașaportului verde”. Suntem îngrijorați de faptul că multe țări europene l-au introdus. Se pare că întregul continent alunecă spre un nou tip de totalitarism. Ca est-europeni, suntem conștienți ce înseamnă să trăiești într-o dictatură în care drepturile noastre fundamentale nu contează și interesele statului au întotdeauna prioritate. Nu vrem ca acest lucru să se repete în alt mod, cu altă justificare.
Suntem în favoarea Constituției, a drepturilor și libertăților civile. Credem că vaccinarea este și trebuie să fie în continuare o opțiune individuală, gratuită, nu rezultatul șantajului emoțional sau al presiunii economice exercitate de o putere abuzivă.
În Spania, AUR a fost al doilea cel mai votat partid de români în decembrie, lucru care s-a întâmplat și în alte țări europene. Credeți că acest lucru se datorează a ceea ce văd mulți români în Europa de Vest, și anume feminism, LGBTQ, multiculturalism…?
Probabil, deși nu cred că acesta este motivul principal. Da, mulți români care trăiesc și lucrează în țările vest-europene au văzut influența tot mai mare a marxismului cultural în aceste societăți.
AUR este un partid care se opune propagandei LGBT, căsătoriei între persoane de același sex și promovării așa-zisei teorii a genului în școli. De asemenea, ne opunem imigrației ilegale, mai ales din spații culturale care nu sunt compatibile cu cultura noastră europeană și creștină.
Totuși, cred că românii din Spania și alte țări occidentale ne-au votat din același motiv ca cei din țară: revoltă împotriva unui sistem politic și economic corupt. Românii care lucrează în străinătate sunt poate mai activi, mai informați, mai curajoși. Deși au fost nevoiți să părăsească România din lipsă de oportunități și perspective, nu și-au pierdut complet speranța. Lucrurile se pot schimba în bine și în țara noastră. Ei văd cum stau lucrurile în societățile occidentale și cu siguranță și-ar dori să se întâmple la fel și în România, să aibă acces la servicii de sănătate și educaționale de calitate, să poată trăi decent. Cred că partidul nostru a avut succesul parlamentar din două motive importante: în primul rând, sprijină cu adevărat apărarea identității și culturii noastre naționale, iar în al doilea rând, luptă împotriva oligarhiei vechilor partide.
În acest sens, ce părere aveți despre amenințările continue ale Comisiei împotriva Ungariei și Poloniei pentru refuzul de a accepta ideologia de gen? Credeți că acest lucru s-ar putea întâmpla și cu România, unde există o opoziție puternică în societate și în Biserica Ortodoxă față de această ideologie?
Ceea ce face Comisia Europeană cu Polonia și Ungaria este un abuz scandalos care ar trebui să îngrijoreze toți cetățenii și toate statele UE. Este șantaj și pedeapsă. Cetăţenii acestor două ţări au optat pentru forţe politice conservatoare şi patriotice, cu un program adesea incompatibil cu socialismul globalist promovat de pseudo-elitele de la Bruxelles. Ceea ce fac Comisia și doamna von der Leyen este inacceptabil.
Pentru noi este evident: există o luptă politică între politicieni cu perspective foarte diferite privind viitorul Europei și guvernarea statelor naționale. Partidele care conduc acum Polonia și Ungaria își doresc o Europă a națiunilor libere și puternice, ca noi.
Birocrații de la Bruxelles vor un imperiu în care statele-națiune să joace un rol neglijabil și să-și piardă toate atributele de state suverane. Pentru noi, Alianța pentru Unirea Românilor, așa ceva este inacceptabil. Comunitatea Europeană și, mai târziu, UE, constituie o creație a statelor naționale. Statele membre au semnat Tratatele europene. Nimeni nu a acordat Comisiei sau altei instituții europene vreun mandat în alb sau puteri nelimitate. Nu credem că Polonia și Ungaria trebuie să „facă ascultare”. Comisia și doamna von der Leyen se comportă ca și cum ar avea o autoritate mai înaltă decât statele, ceea ce este foarte greșit!
Până acum România a fost condusă de politicieni „ascultători”. Până la AUR, niciun partid nu a îndrăznit să aducă nici cea mai mică critică la adresa procesului de integrare europeană. Acum lucrurile se schimbă cu adevărat. Tot mai mulți cetățeni înțeleg că nu tot ce vine de la Bruxelles este bun pentru noi. Cei care critică integrarea, sau au altă perspectivă despre modul cum ar trebui să arate integrarea europeană, au același drept în ce privește reprezentarea politică.
Partidul nostru nu este împotriva integrării europene, așa cum ne acuză vechile partide corupte, dar suntem împotriva unei Europe federale. Ne dorim o nouă Europă, de națiuni suverane și puternice.
UE este foarte bătăioasă cu privire la aceste lucruri, dar foarte împăciutoare când vine vorba de crize precum cea provocată de Belarus. Ce părere aveți despre criza migratorie de la granițele Poloniei și Lituaniei?
Se pare că această nouă criză a fost creată de forțe din afara Uniunii. Probabil de Rusia, sau cel puțin în colaborare cu ea. Imigranții din Orientul Mijlociu nu aveau cum să ajungă în Belarus pe o rută terestră. Au ajuns acolo cu avioanele. Cineva i-a urcat în acele avioane, în mod deliberat. Oficialii europeni au dat declarații în această privință, dar în afară de declarații nu am văzut niciun ajutor real pentru Polonia și Lituania.
Granițele UE, atât terestre, cât și maritime, trebuie consolidate. Dacă cineva poate intra ilegal în UE, înseamnă că statele membre nu au control real asupra teritoriului lor. Dacă Uniunea Europeană nu prezintă o strategie și acțiuni reale, va fi rolul Statelor să facă acest lucru individual, astfel încât să-și protejeze frontierele naționale.
AUR aparține grupului Conservatorilor și Reformiștilor, din care face parte și VOX. În luna iunie 2021 o delegație AUR s-a întâlnit la Madrid cu dl. Jorge Buxadé. Ce relație aveți cu VOX?
Sunt foarte bucuros și încrezător în cooperarea noastră cu VOX. Dincolo de orientarea politică a partidelor noastre, care este foarte asemănătoare, există între noi și o compatibilitate culturală mai profundă. O mare comunitate de români trăiește și lucrează în Spania. Acești români contribuie și ei la dezvoltarea Spaniei. Mulți români care locuiesc aici au votat pentru AUR la ultimele noastre alegeri parlamentare.
Ceea ce explorăm împreună cu prietenii noștri de la VOX este cum să implicăm comunitatea românească în sistemul politic spaniol într-un mod reciproc avantajos.
Recomand membrilor AUR din Spania să colaboreze cu VOX și, bineînțeles, să voteze pentru acest partid dacă au drept de vot în Spania. Poate fi o mare oportunitate pentru membrii noștri de a câștiga experiență, pe care o pot folosi ulterior chiar și la alegerile din România.
În decembrie, la Varșovia, a avut loc o întâlnire a partidelor conservatoare care urmăresc să formeze un nou grup în Parlamentul European, după declarația din iulie promovată de Mateusz Morawiecki, Viktor Orbán și Matteo Salvini. AUR a fost favorabil acestei declarații, vă veți alătura acestui grup? Care este ideea Dumneavoastră despre Europa?
Cu siguranță vom face demersurile necesare pentru a ne regăsi în acest grup nou și mai larg, dacă va deveni realitate. În principal, ne vedem în același grup politic din care fac sau vor face parte partide precum Lege și Dreptate, VOX, Fratelli d’Italia. Suntem în favoarea unității tuturor partidelor patriotice și conservatoare din întreaga Europă.
Credem că proiectul european trebuie să fie în continuare cel al cooperării între state naționale. Ne opunem ferm ideii de federalizare și conceptului de construire a unui superstat care răpește puterea și suveranitatea statelor naționale. Cu siguranță nu dorim un Leviatan birocratic care să se sustragă controlului democratic al statelor și cetățenilor. Uniunea Europeană este o organizație birocratică și elitistă, iar astăzi are un deficit democratic tot mai mare și mai greu de gestionat.
Am serioase îndoieli că Uniunea Europeană așa cum este acum va putea deveni o „democrație funcțională”. Deocamdată avem doar o suprastructură instituțională care se pretinde democratică. În realitate legitimitatea instituțiilor europene rezidă în statele membre, care le-au delegat anumite competențe într-o serie de domenii bine definite. După cum am mai spus, suntem în favoarea cooperării politice, economice și culturale între statele europene. Dorim o Europă a statelor-națiuni care să coopereze acasă și să acționeze cât mai strâns în relație cu exteriorul, cu restul lumii.
Nu există răspunsuri