Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, senatorul Claudiu Târziu, consideră justificate protestele de stradă din ultimele zile ale medicilor și cadrelor sanitare pe fondul unui proiect pe care CNAS l-a pus în dezbatere publică și care prevede reduceri fără precedent ale cheltuielilor pentru cabinetele medicilor de familie, pentru ambulatoriu și stomatologie.
“În condiițiile deficitului uriaș de medici și de cadre specializate din sistemul sanitar, sistem în care e necesară urgent o reformă de fond, Guvernul PSD-PNL pregătește încă o lovitură contra sănătății românilor: o reducere, în medie, cu 40% a bugetului pentru medicina de familie și cu 25% pentru medicii specialiști. Din cauza lipsei de viziune și a unei foarte proaste cunoașteri a realităților vieții de fiecare zi, actuala putere administrează cu obtuzitate contabilicească bugetele publice, reușind contraperformanța să întoarcă o parte importantă a asistenței medicale din România la nivelurile de cost din anii 2019-2021. Propunerile de reducere lansate de CNAS sunt nu doar fără precedent, ci și de neînțeles câtă vreme Guvernul Ciolacu se laudă cu o creștere economică” – subliniză Claudiu Târziu.
“Mai mult, dacă aceste reduceri se vor materializa, ele ar contraveni inclusiv unor acte normative, de pildă cele din Legea Legea nr. 1/2021, care a aprobat Programul pe bază de rezultate în sectorul sanitar convenit cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, program care angajează creșterea cheltuielilor cu asistența medicală primară, astfel încât ponderea acestora în cheltuielile cu servicii de sănătate ale Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) să atingă 9,6%. Or, după proiectata diminuare a alocărilor prin legea bugetului de stat, ponderea asistenței medicale primare în FNUASS va scădea la 6,4%, deci programul convenit cu BIRD nu se va respecta. Cu atât mai justificate sunt protestele din stradă ale medicilor și cadrelor medicale, iar CNAS trebuie să retragă, cu scuze publice, respectivele propuneri – spune liderul AUR.
Potrivit unui proiectului pus de CNAS în dezbatere publică, începând cu 1 februarie 2024, prestația și costurile funcționării cabinetelor medicale pentru fiecare pacent ar urma să scadă cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% în ambulatoriul de specialitate și cu 50% la stomatologie. În plus, nu se vor mai plăti sporul de rural și serviciile medicale acordate la domiciliu.
Nu există răspunsuri